Vīndaris: Upene – latviešu vīnoga

Lai gan Latvijā vīnogas nav tik saldas vīnu darināšanai kā dienvidu valstīs, tomēr arī top gards vīns. Un viens no iemelstiem tam ir upene, ko vīndaris Alvils Elksnis no Kuldīgas sauc par latviešu vīnogu.

Intervijā Latvijas Radio raidījumā “Augstāk par zemi” kuldīdznieks Elksnis par latviešu vīnogu sauc upeni: “Šajā vīnā saredzu tās pārvērtības, kuras mēs tradicionāli sagaidām vīnā: jo vecāks, jo tas labāks. Vismaz trīs gadus pēc iepildīšanas pudelēs tas pozitīvā nozīmē pārsteidz, tad tas piebremzē.”

Viņš arī stāsta, ka ziemeļnieki ir ceļā uz to, lai pierādītu, ka arī pie mums no izaudzētām ogām var iegūt baudāmu vīnu. “Bet stāsts ir par mūžīgo [saules] trūkumu, ka saldākie un garšīgākie augļi aug, kas visvairāk satur cukura,nobriest siltākās klimata joslās. Un pie mums tās vīnogas sanāk skābākas. Un šeit ir stāsts par to, kā, neiejaucoties ogas dabiskumā, varam iegūt labu produktu,” stāsta Elksnis.

Augļkopji arī pamanījuši, ka pamazām arī mūsu pusē nāk siltums un sāk padoties šķirnes, kas vēl pirms 10-15 gadiem nebija iedomājami: “Nedomāju, ka globālā sasilšana ir kaut kas ļoti patīkams un pozitīvs, bet dārzi pie mums kļūst krāšņāki.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt