Viola Anna Bīriņa dzimusi Līvānos, strādājusi un dzīvojusi Rīgā un Prāgā, beigusi Latvijas Kultūras akadēmiju, kur ieguvusi mākslas maģistra grādu kultūras teorijā. Pirms vairāk nekā desmit gadiem pārcēlusies uz Latgali – saimnieko netālu no Rēzeknes esošajā podnieku darbnīcā “Cukrasāta” un veido māla traukus. Svēpētā, reducētā, melnā keramika top tikai ar rokām, bez podnieka ripas.
Sastāvdaļas
- 1 tostermaizes klaips
- 800 g dažādu vasaras ogu (mellenes, avenes, zemenes, ķirši)
- 600 g cukura
- 40 g jeb 2 paciņas želatīna
Vaniļas mērcei:
- 3 olu dzeltenumi
- 200 g cukura
- Vaniļas pāksts vai 1 paciņa vaniļas cukura
- 500 g piena
Pagatavošana
Nelielā bļodiņā ieber želatīnu, aplej ar aukstu ūdeni un 10 minūtes uzbriedina. Četros katliņos liek ogas – pirmajā zemenes, otrajā ķiršus, trešajā avenes, ceturtajā mellenes. Sadala cukuru četrās daļās un pārber ogām. Pievieno uzbriedināto želatīnu. Katliņus liek uz plīts un karsē, kamēr cukurs un želatīns izkūst un ogas sāk izdalīt sulu.
Tostermaizei nogriež garoziņu. Krūzītēs vai mazās bļodiņās ieklāj pārtikas plēvi un liek maizes šķēlīti, pārlej ogu maisījumu, liek nākamo maizes kārtiņu un viegli uzspiež, lai ogu maisījums iesūcas maizē. Lej nākamo ogu kārtiņu, un tā kārtu pa kārtai, kamēr trauciņš ir pilns. Liek ledusskapī sastingt.
Vaniļas mērcei ņem olu dzeltenumus, tiem pievieno cukuru un puto, līdz cukurs izšķīdis un masa kļuvusi gaiša un putaina. Katliņā uzkarsē pienu. Vaniļas pāksti pārgriež uz pusēm un ar nazi izkasa mīkstumu ar sēkliņām, ko pievieno pienam. Uzkarsē un lēnām pievieno olu dzeltenumu. Samaisa un liek ūdens peldē. Lēni karsē, viegli maisot, līdz mērce sabiezē. Pirms pasniegšanas atdzesē.
Ogu pudiņu izgāž no trauciņa, atbrīvo no pārtikas plēves, liek uz šķīvīša un pārlej vaniļas mērci. Rotā ar svaigām ogām.