Vārītu cūku pupu, kartupeļu un žāvētas gaļas bumbiņas - «Īstās latvju saimnieces» recepte

Šoreiz saimnieces viesojās pie Silvijas Čurkstes Madonas novada Aronas pagasta mājās “Lielie Kupri”. Uzkodās sievas mielojās ar vārītām cūku pupu, kartupeļu un žāvētu gaļas bumbiņām.

Silvija ir Kusā esošās Aronas pagasta pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” vadītāja, darbojas arī kā vides gide. Viņas ģimene ir atguvusi “Lielos Kuprus” un tos pamazām atjauno, cenšoties visu saglabāt tā, kā tas bijis senos laikos.

Silvija neuzskata sevi par īstenu vidzemnieci, jo nāk no Dricāniem Latgalē, taču Vidzemē ir ieprecējusies pirms vairāk nekā 30 gadiem, tāpēc jūtas saaugusi ar šo vietu, turpinot vīra dzimtu. Viņa ir divu bērnu – dēla un meitas – mamma. Silvija vienmēr ar lepnumu piemin, ka dzīvo Latvijas “kalnos”. Ja pārējā valstī sniegs jau sen nokusis, tad pie viņas vēl droši var slēpot.

Pārējās saimnieces Silviju mīļi dēvē par Čurkstīti, pateicoties gan viņas uzvārdam, gan tam, ka viņas smiekli bieži vien skan visskaļāk.

Uzkoda "Spēka kumosiņi"

  • Vārītas cūku pupas - 200 g
  • Vārīti kartupeļi - 300 g
  • Žāvēta gaļa - 150 g
  • Vidēji liels sīpols – 1 gabals

Pagatavošana

Visas sastāvdaļas samaļ. Gaļu un sīpolus apcep uz pannas. Visas sastāvdaļas rūpīgi samīca kopā un veido nelielas bumbiņas. Pasniedz siltas ar mārrutku vai zaļo mērci.

Mārrutku mērce

  • Skābs krējums - 100 g
  • Majonēze - 50 g
  • Mārrutki un sāls pēc garšas

Zaļā mērce

  • Skābs krējums - 100 g
  • Majonēze - 50 g
  • Svaigas dilles un pētersīļi
  • Rīvēts ķiploks
  • Rīvēts svaigs gurķis
  • Rīvēts marinēts gurķis
  • Sāls, pipari

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti