Pēcāk uz uguns tapa pie dēļa naglota zivs (kopā ar dārzeņiem) un pilngraudu pankūkas.
Sams, cepts pie dēļa un pasniegts kopā ar pannā ceptiem sparģeļiem, redīsiem un fenheli, un savvaļas zaļumu-alus mērci – recepte
Sastāvdaļas:
- 1 sams (ap 600-700 g)
- 4-5 redīsi
- 1 fenhelis
- 4 sparģeļi
- 50 g sviesta
- 50 g priežu čiekura sīrupa
- 50 g eļļas zivs apslacīšanai un eļļa dārzeņu cepšanai
- 50 g egļu pumpuru
- 200 ml alus
- savvaļas zaļumi (gārsa, pelašķi, zaķkāposti, upeņu jaunās lapas, egļu dzinumi)
- sāls
Gatavošana:
- Sams tiek pārgriezts gar muguras asaku, bet nepārgriezts uz pusēm. To piestiprina pie dēļa un apslaka ar mērci. Mērces sastāvā ir saberzti egļu pumpuri, priežu čiekuru sīrups, eļļa un sāls.
- Liek zivi cepties blakus ugunskuram. Gatavošanas laiks ir ļoti neviennozīmīgs: ja zivs stāv tuvāk ugunskuram, tad pagatavosies tā krietni straujāk, bet ir liela iespēja to pārcept. Ja paliek to nedaudz tālāk, tad tā var gatavoties arī 1-1,5 stundu.
- Kamēr gatavojas zivs, apcep dārzeņus – sparģeļus, fenheli, redīsus.
- Kad dārzeņi ieguvuši brūnumiņu, tad tiem uzlej virsū alu un ļauj 30-40 sekundes pasautēties. Tad dārzeņus izņem no pannas un noliek malā.
- Atlikušo mērci noreducē uz pusi un iekuļ iekšā sviestu un sakapātus meža zaļumus.
- Kārto visu uz šķīvja, liekot zivi, dārzeņus un pārlejot zivi ar pagatavoto mērci.