Rīta Panorāma

Izstāde "Rudens 2022. Karš ilgst gadu"

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Ukrainā diskutē arī par gastronomisko identitāti

Ukrainā kopš kara sākuma tautas lepnumu vairo arī vietējā virtuve

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Laikā, kad karavīri frontē cīnās par Ukrainas pastāvēšanu, pārējā valstī norit aktīvas diskusijas par tautas identitāti un tās saglabāšanu. Neatņemama tās daļa ir arī kulinārais mantojums.

Šefpavārs Jevgeņs Klopotenko norādīja: "Mainījās tas, ka daudz vairāk cilvēku sāka saprast, ka viņi ir ukraiņi. Viņi sāka izjust savu identitāti un sāka runāt ukraiņu valodā, jo pirms tam daudzi runāja krieviski. Jāatzīst, ka vēl joprojām daži runā krievu valodā. Daudzi sāka ēst ukraiņu ēdienus, un daudzi atklāja ukraiņu tradīcijas."

UNESCO nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā Ukrainas boršču iekļāva vēl pirms Krievijas iebrukuma. Savs nopelns tajā bija arī Jevgeņam, kurš uzskata, ka šis fakts vairoja tautas lepnumu un pēc agresijas ļāva aktualizēt nacionālās identitātes jautājumu visā pasaulē.

Populārais šefpavāra restorāns ar nosaukumu "Pirms 100 gadiem" turpina šo darbu.

Pavāri cenšas no jauna atklāt jau padomju periodā aizmirstus ēdienus, vienlaikus piešķirot tiem modernus akcentus. Kā piemērus var minēt grilētu pastinaku ar kūpinātu skābo krējumu un griķu maizi, kas aromatizēta ar kumelītēm.

Izmaiņas cilvēku domāšanā sajutuši arī dārzeņu tirgotāji, – uz letēm goda vietā ir bietes, burkāni, puravi, pupiņas un citi nacionālie dārzeņi.

Ukrainas gastronomiskās identitātes daļa ir arī marinēti un skābēti gurķi, kāposti, tomāti, paprika un citi gardumi.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti