Tradicionālie Zemgales virteņi. «Pa straumei» recepte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šo tradicionālo Zemgales ēdienu - virteņus - vari pagatavot gan mājās uz plīts, gan svaigā gaisā uz ugunskura. Dzīvā uguns, protams, ēdienam piešķir īpašu aromātu. Un brīvā dabā pēc patīkama piedzīvojuma baudīta maltīte allaž ir gardāka par ikdienišķo. Piedāvājam Dairas Jātnieces virteņu recepti. 

4 porcijām nepieciešams 

  • 100 g kviešu miltu
  • 100 g rupja maluma pilngraudu kviešu miltu
  • ap 100 g auksta ūdens
  • 100 g pilnpiena biezpiena
  • 100 g žāvēta speķa
  • ½ sīpols
  • sāls, pipari pēc garšas
  • skābais krējums pasniegšanai

Pagatavošana 

No miltiem un ūdens gatavo stingru mīklu. Kārtīgi samīca un apmēram pusstundu atstāj mierā.

Kamēr virteņu mīkla atpūšas, sagatavo pildījumu. Pildījumam smalki sagriez žāvēto speķi un sīpolus. Pievieno biezpienu, piparus un sāli. Visu kārtīgi samaisa. Var gatavot arī saldo pildījuma versiju - tad bekona vietā var pievienot dārza mellenes vai avenes un sāls vietā – mazliet cukura.

No mīklas veido apaļas, plānas pusplaukstas izmēra plāksnītes, ievieto tajās pildījumu (tik daudz, lai ir gana, bet lai arī ir iespējams kārtīgi noslēgt virteņa malas). Aizdara virteņus, veidojot glītas pīnītes.

Virteņus vāra gluži tāpat kā pelmeņus. Pa vienam virtenim ievieto vārošā sālsūdenī. Tikko tie uzpeld līdz ūdens virsmai, virteņi ir gatavi. Ar caurduri ņem tos ārā no ūdens un pasniedz ar skābo krējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti