4 porcijām nepieciešams
- 100 g kviešu miltu
- 100 g rupja maluma pilngraudu kviešu miltu
- ap 100 g auksta ūdens
- 100 g pilnpiena biezpiena
- 100 g žāvēta speķa
- ½ sīpols
- sāls, pipari pēc garšas
- skābais krējums pasniegšanai
Pagatavošana
No miltiem un ūdens gatavo stingru mīklu. Kārtīgi samīca un apmēram pusstundu atstāj mierā.
Kamēr virteņu mīkla atpūšas, sagatavo pildījumu. Pildījumam smalki sagriez žāvēto speķi un sīpolus. Pievieno biezpienu, piparus un sāli. Visu kārtīgi samaisa. Var gatavot arī saldo pildījuma versiju - tad bekona vietā var pievienot dārza mellenes vai avenes un sāls vietā – mazliet cukura.
No mīklas veido apaļas, plānas pusplaukstas izmēra plāksnītes, ievieto tajās pildījumu (tik daudz, lai ir gana, bet lai arī ir iespējams kārtīgi noslēgt virteņa malas). Aizdara virteņus, veidojot glītas pīnītes.
Virteņus vāra gluži tāpat kā pelmeņus. Pa vienam virtenim ievieto vārošā sālsūdenī. Tikko tie uzpeld līdz ūdens virsmai, virteņi ir gatavi. Ar caurduri ņem tos ārā no ūdens un pasniedz ar skābo krējumu.