"Likteņa līdumnieki". LTV videofilma . 1. sērija
Zinas.ltv arī krievu valodā

"Īstās Latvijas saimnieces" 5. sērija

Tatāru jēra gaļas cepetis ar grūbām – «Īstās Latvijas saimnieces» recepte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

LTV raidījuma “Īstās Latvijas saimnieces” dalībniece tatāriete Faimja Turlaja ciemiņus uzņem Arendoles muižā Latgalē, kur cienā ar vistas buljonu ar paštaisītām nūdelēm, jēra gaļas cepeti ar grūbām un Faimjas biezpiena kūku.

Faimja Turlaja – tatāriete

Faimja ir tatāriete, kura bērnību pavadījusi Krievijā, Sibīrijā, bet, esot augstskolas praksē Latvijā, viņu noskatīja latgaļu puisis Arvīds. Tā Faimja pārcēlās uz dzīvi Latvijā.

Pirms 17 gadiem, kad bērni bija izaudzināti un palaisti savā dzīvē, uzņēmīgais pāris sāka atjaunot Arendoles muižu Latgalē. Tagad tur iekārtots omulīgs viesu nams, taču atjaunošanas darbu pietiks vēl mazmazbērniem.

Ikdienā Faimja rūpējas ne tikai par vīra, bet arī muižas viesu vēderiem, un gatavo viņa lieliski. Arendoles muiža noteikti ir viena no labākajām vietām Latvijā, kur nobaudīt īstu, autentisku tatāru virtuvi no ekoloģiskiem produktiem.

Jēra gaļas cepetis ar grūbām un krāsnī ceptiem burkāniem

Sastāvdaļas

  • Jēra gaļa
  • Sāls
  • Melnie pipari
  • Kaltēta raudene
  • Rozmarīns
  • Burkāni
  • Olīveļļa
  • Medus
  • Sojas mērce
  • Malts koriandrs
  • Malti melnie pipari
  • Grūbas

Pagatavošana

Jēra gaļu (vēlams lielākus gabalus no gurna) iemarinē sālī, melnajos piparos, kaltētā raudenē un rozmarīnā. Uz sakarsētas pannas no visām pusēm strauji apcep, ietin folijā un liek uz 40 minūtēm cepeškrāsnī. Pirms pasniegšanas ļauj desmit līdz piecpadsmit minūtes atpūsties.

Burkānus notīra un sagriež garenās strēmelēs. Bļodā lej divas ēdamkarotes olīveļļas, divas ēdamkarotes medus un vienu ēdamkaroti sojas mērces, pieber pusotru ēdamkaroti malta koriandra, sāli un svaigi maltus melnos piparus. Visu samaisa. Burkānus apviļā šajā masā un cep 45 minūtes cepeškrāsnī 190 grādos, ik pēc 10 minūtēm apmaisot. Kad burkāni kļuvuši mīksti, tie ir gatavi.

Pirms pasniegšanas burkānus apslaka ar sojas mērci un medu, pārkaisa sezama sēkliņas, kapātus zaļumus un granātābolu kauliņus.

Cepeti un karamelizētos burkānus pasniedz ar vārītām grūbām, kuras pēc nokāšanas sajauktas ar olīveļļu.

Skatītāju iemīļotais LTV raidījums “Īstās latvju saimnieces”, sākot jauno sezonu, piedzīvo pārmaiņas  un nomainījis nosaukumu uz "Īstās Latvijas saimnieces". Šoreiz visas dalībnieces ir cittautietes un viesošanās notiek lībiešu, baltkrievu, poļu, tatāru, lietuviešu un krievu stilā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti