Faimja Turlaja – tatāriete
Faimja ir tatāriete, kura bērnību pavadījusi Krievijā, Sibīrijā, bet, esot augstskolas praksē Latvijā, viņu noskatīja latgaļu puisis Arvīds. Tā Faimja pārcēlās uz dzīvi Latvijā.
Pirms 17 gadiem, kad bērni bija izaudzināti un palaisti savā dzīvē, uzņēmīgais pāris sāka atjaunot Arendoles muižu Latgalē. Tagad tur iekārtots omulīgs viesu nams, taču atjaunošanas darbu pietiks vēl mazmazbērniem.
Ikdienā Faimja rūpējas ne tikai par vīra, bet arī muižas viesu vēderiem, un gatavo viņa lieliski. Arendoles muiža noteikti ir viena no labākajām vietām Latvijā, kur nobaudīt īstu, autentisku tatāru virtuvi no ekoloģiskiem produktiem.
Faimjas biezpiena kūka
Sastāvdaļas
- 2 glāzes kviešu miltu
- 1,5 glāzes cukura
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 250 g sviesta
- 3 olas
- 500 g pilnpiena biezpiena
- Citrons
Pagatavošana
Kviešu miltus, cukuru un cepamo pulveri ieber bļodā, pierīvē sviestu (istabas temperatūrā) un samaisa. Piektdaļu mīklas atliek drupaču veidošanai, atlikušajai daļai pievieno vienu sakultu olu un samaisa.
Atsevišķā bļodā pilnpiena biezpienam pievieno divas olas un pusglāzi cukura. Rūpīgi samaisa.
Uz cepamplāts izklāj cepampapīru, virsū vienmērīgi klāj mīklu, tai pa virsu – biezpiena masu. Pa virsu uzrīvē citrona miziņu un, berzējot starp plaukstām, uzkaisa mīklas drupačas. Liek līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī, cep 30 līdz 40 minūtes.
Pasniedz ar Kaukāza plūmju ievārījuma mērci (sablendēts Kaukāza plūmju ievārījums ar nedaudz medus un ābolu sulu). Pirms pasniegšanas rotā ar saldētas avenes ogu un piparmētras lapiņu.
Skatītāju iemīļotais LTV raidījums “Īstās latvju saimnieces”, sākot jauno sezonu, piedzīvo pārmaiņas un nomainījis nosaukumu uz "Īstās Latvijas saimnieces". Šoreiz visas dalībnieces ir cittautietes un viesošanās notiek lībiešu, baltkrievu, poļu, tatāru, lietuviešu un krievu stilā.