Tabulē salāti un dolmas – receptes ēdieniem armēņu gaumē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tabulē salātus un dolmas Latvijas Televīzijas raidījumā "Iekodies" rādīja un gatavoja saimniece Agrafina Kosjana.

Tabulē salāti

No arābu valodas tulkojot, "tabulē" nozīmē " nedaudz pikants", taču īstenībā tas ir teikts pieticīgi. Salāti ir īsts garšu sprādziens. Armēņu virtuvē to pasniedz kā priekšēdienu vai piedevu pie gaļas.

Tabulē salāti
Tabulē salāti

Nepieciešams:

  • 50 grami smalkais bulgurs;
  • 3 vidēji tomāti;
  • liels saišķis ar pētersīļiem;
  • nedaudz loku un 10 lapiņas piparmētras (pēc izvēles);
  • sula no 1 citrona;
  • 60 mililitri olīveļļas;
  • 1 ēdamkarote tomātu pastas;
  • Sāls, pipari, cukurs pēc garšas;
  • 2-3 ēdamkarotes granātābolu sēkliņu dekoram (pēc izvēles).

Pagatavošana:

  1. Sagatavo bulguru pēc norādījumiem uz iepakojuma. Atdzesē.
  2. Tomātus sagriež mazos gabaliņos, zaļumus sīki sakapā.
  3. Mazā bļodiņā sajauc mērci: citrona sulu, tomātu pastu, olīveļļu, sāli un piparus pēc garšas. Ja mērce liekas par skābu/sāļu, var pievienot nedaudz medu vai cukuru.
  4. Lielā bļodā liek bulguru, tomātus, zaļumus, visu pārlej ar mērci un sacilā kopā. Var dekorēt ar granātābolu sēkliņām.

Dolmas

Dolmas ir iecienīts ēdiens ļoti daudzās pasaules valstīs no Balkāniem un Dienvidkaukāza, līdz Vidusāzijas un Tuvajiem Austrumiem. Gadsimtiem ilgi mazos tītenīšus gatavo sīrieši, libāņi, irākieši un irāņi. Līdzīgs ēdiens ir arī itāļiem – "ripieni’" un meksikāņiem – "čile relleno". Bet ja vēlamies dolmas nobaudīt, parasti dodamies uz Armēņu vai Gruzijas virtuvi. Jo arī Armēņu dolmas sauc par savējām un gatavo pa savai modei.

Dolmas
Dolmas

Nepieciešams:

  • 1 kilograms maltas gaļas (piemēram, puse cūkgaļas, puse liellopu vai jēra gaļas. Var gatavot arī tikai jēra gaļas dolmas);
  • 100 grami nevārītu apaļgraudu rīsu;
  • 120 grami sīpolu;
  • 50 grami kinzas;
  • melnie pipari, sāls;
  • Vismaz 50 marinētas vai svaigas blanšētas vīnogu lapas;
  • Mērcei – rūgušpiens un 2-3 daiviņas svaiga ķiploka.

Pagatavošana:

  1. Sāk ar pildījumu. Smalki sakapā sīpolu un zaļumus.
  2. Bļodā liek gaļu, tai pievieno rīsus, sīpolus, zaļumus, sāli un piparus un visu samīca kopā viendabīgā masā.
  3. Ja vīnogu lapas ir svaigas tās noblanšē, aplejot ar verdošu ūdeni. Ja marinētas – tās vienkārši attin un sakārto vienu virs otras, lai ērta tīšana, jo burkā tās ir sarullētas rullītī.
  4. Veido dolmas. Pa vienai ņem vīnogu lapas, uz tās liek aptuveni ēdamkaroti gaļas pildījuma. Vispirms aizloka sānu malas, tad apakšējo malu un tad aiztin rullīti rūpīgi ciet. No šī daudzuma gaļas sanāks aptuveni 60 dolmas. Visas kārto ar locījuma vietu uz leju kaltā. Dolmām katlā pievieno ūdeni, tad tās nospiež ar šķīvi un liek sautēties aptuveni 40 minūtes. Pašās beigās iemaisa ēdamkaroti tomātu pastas.
  5. Dolmas pasniedz ar mērci, kas gatavota no bieza rūgušpiena ar daudz svaigiem ķiplokiem.

Citas raidījuma "Iekodies" receptes

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti