Svanetijas garšaugu sāls cēlies no Augšsvanetijas Lielajā Kaukāzā. Kalnu ciematos tiek uzskatīts, ka garšaugi, kurus te, 1800 metru augstumā, novāc un pēc tam sajauc, veicina ilgmūžību. Maisījuma sastāvdaļas ir zināmas, kaut arī tās bieži vien atšķiras, taču proporcijas ir noslēpums – te atliek eksperimentēt pašam! Svanetijas garšaugu sāli pievieno mērcēm, zupām, salātiem, miltu un kartupeļu ēdieniem. Iedvesmojieties no šīs receptes un izveidojiet paši savu veselīgo garšaugu sāli!
Sālim pievieno dažādus garšaugus un visu samaisa. Ķiplokam jābūt svaigi saberztam piestā, bet sierāboliņam – kaltētam. Gruzijā sierāboliņu sauc par “utskho suneli” (“svešo garšvielu”), jo vairumam cilvēku šis augs nav zināms. Sēklas vislabāk saberzt piestā. Tad tās ir smaržīgākas un padara garšu intensīvāku.
Raksts LSM.lv pirmo reizi publicēts 2021. gada 2. maijā.