Svaigu kāpostu krēmzupa, kāpostu tīteņi un cepeškrāsnī cepti āboli – Mairitas Trēgeres receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijas (LTV) kulinārijas šova "Īstās latvju saimnieces" dalībnieci Mairitu Trēgeri dēvē par kāpostu karalieni, jo viņa kopā ar vīru saimnieko lielā kāpostu audzēšanas saimniecībā. Namamāte raidījumā "Īstās latvju saimnieces" gatavoja svaigu kāpostu krēmzupu, kāpostu tīteņus un cepeškrāsnī ceptus ābolus.

Svaigu kāpostu krēmzupa

  • Svaigi kāposti
  • Kartupeļi
  • Ķiploks
  • Sīpols
  • Olīveļļa
  • Saldais krējums

Sīpolus un ķiplokus nomizo, nedaudz sasmalcina un liek katlā sakarsētā eļļā. Kad sīpoli un ķiploki apcepušies, pielej ūdeni. Var izmantot arī buljonu. Pievieno svaigus kāpostus, kas sagriezti vidēja izmēra gabalos, un vāra. Kad kāposti kļūst mīkstāki, pievieno nomizotus, gabaliņos sagrieztus kartupeļus un vāra. Kad kāposti un kartupeļi kļūst mīksti, pievieno saldo krējumu, uzvāra, pēc garšas pievieno sāli, baltos piparus un sablendē.

Kāpostu tīteņi

  • Svaigs kāposts
  • Maltā gaļa
  • Rīsi
  • Saldais krējums
  • Ķiploks
  • Sīpols

Lielā katlā liek vārīties ūdeni. Kad ūdens sāk burbuļot, katlā liek kāpostgalvu, kurai iepriekš ir izgriezts kacens. Kāpostam vāroties, atdalās lapas, kuras pa vienai izņem no katla un liek uz šķīvja.

Gatavo kāpostu tīteņu pildījumu. Izvāra rīsus. Nomizo ķiplokus un sīpolus, smalki sagriež, pievieno maltai gaļai. Visu samaisa un pievieno garšvielas un izvārītos rīsus un atkal samaisa.

Uz katras kāposta lapas liek maltās gaļas un rīsu masu, lapu saloka kā konvertu, un tīteņus līdzas citu citam izkārto uz cepeškrāsns pannas. Nekādā ziņā nelikt kāpostu tīteņus citu citam virsū! Cepeškrāsns pannā ielej nedaudz ūdens un liek tīteņus cepties cepeškrāsnī +180 grādu temperatūrā apmēram 45 minūtes. Pēc tam pārlej tīteņiem saldo krējumu un cep, līdz gatavi.

Pasniedz ar skābo krējumu!

Cepeškrāsnī cepti āboli

  • Āboli
  • Medus
  • Sukādes 

Vaniļas mērcei:

  • Olas dzeltenumi 10 gab.
  • Saldais krējums 700 ml
  • Piens 300 ml
  • Vaniļas cukurs vai vaniļas pāksts
  • Cukurs 100 g

Āboliem izgriež serdi, kuras vietā pilda tējkaroti medus un sukādes. Liek cepeškrāsnī cepties +180 grādu temperatūrā apmēram 45 minūtes. Cepšanas ilgums atkarīgs no ābolu šķirnes un gaumes. Ābolu gatavību ik pa laikam var pārbaudīt, iedurot ar zobu bakstāmo kociņu. Pasniedz ar vaniļas mērci, dekorē ar karamelizētu kāpostu.

Gatavojot vaniļas mērci, atdala olas dzeltenumu no baltuma. Dzeltenumam pievieno cukuru un vaniļas cukuru, samaisa. Lej katliņā svaigo krējumu un pienu un karsē uz lēnas uguns. Kad uzkarsis, lēni maisot, pievieno olas dzeltenumu masu un nedaudz pavāra.

Karamelizējot kāpostu, vispirms kāpostu lapas apvāra ūdenī, tad uz pannas kopā ar cukuru karamelizē, kamēr kāposti kļūst caurspīdīgi. Atdzesē un izmato kā saldā ēdiena dekoru.

Lai labi garšo!

Jau vēstīts, ka LTV pirmā kanāla ēterā no trešdienas, 3. februāra, atgriezies kulinārijas šovs "Īstās latvju saimnieces". Otrajā sezonā par "Īstās saimnieces godu" cīnīsies septiņas čaklas un uzņēmīgas namamātes no Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes.

Šovs "Īstās latvju saimnieces" LTV1 ēterā un www.replay.lv no 3. februāra skatāms trešdienās plkst.19.30.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti