Rūta Beirote darba dzīvi dala starp biroju Rīgā un zemnieku saimniecību “Zutiņi”, kas atrodas dzimtas mājās “Lejnieki” Krimuldas pagastā. “Zutiņi” ir ģimenes saimniecība, kurā audzē dažādus kultūraugus – sākot ar graudaugiem un pupām, beidzot ar tomātiem un ziediem. Rūta ir dvīņu Rainas un Regnāra mamma, abi ar vīru Raivi bieži vien ikdienas gaitās dodas katrs uz sava dzelzs rumaka jeb motocikla.
Speltas kviešu grūbas ar zilo sieru un gailenēm
Nepieciešams
(~ 4 personām)
- 1 liels sīpols
- 3 daiviņas ķiploka
- 2 saujas gaileņu
- 200 g zilā siera
- ~300 g speltas kviešu grūbu
- 250 g saldā krējuma
- 300 g buljona
- Sāls
- Pipari
Pagatavošana
Apcep sagrieztus sīpolus, ķiplokus un gailenes. Speltas grūbas noskalo, nosusina un pievieno apceptajiem sīpoliem un sēnēm. Apmaisa, pielej buljonu un atstāj sautēties. Kad grūbas sasūkušas visu buljonu, pagaršo. Ja vēl stingras, pielej vēl buljonu vai ūdeni. Pielej saldo krējumu, apmaisa, pievieno sāli un piparus. Pašās beigās pieliek drupinātu zilo sieru, apmaisa un pasniedz.
Ņem vērā! Speltas kviešu grūbas ir saldākas par miežu grūbām, tās arī ātrāk ir gatavas – apmēram 20 minūšu laikā. Turklāt grūbas nav visu laiku jāmaisa. Var noņemt no uguns, uzlikt vāciņu un ļaut uzbriest. Pēc tam var likt atpakaļ uz uguns un turpināt gatavot.