Somi par nacionālo ēdienu izvēlējušies rudzu maizi

Somijas iedzīvotāji nosaukuši savu nacionālo ēdienu. Speciāli veiktā aptaujā konstatēts, ka šis gods piešķirams rudzu maizei.   

Speciālā aptaujā visas Somijas demogrāfiskās nianses pārstāvošiem 50 000 iedzīvotājiem tika uzdots jautājums – kas ir Somijas nacionālais ēdiens? Un tagad saņemta atbilde – tā ir rudzu maize.

Par to nobalsojis katrs ceturtais soms, un to apstiprina arī statistika – rudzu maize sastopama ikdienas iepirkšanās sarakstā 70% Somijas iedzīvotāju.

Sīvu konkurenci gan izrādīja karēliešu sautējums – ēdiens, kurā sakombinēta cūkgaļa, liellopu gaļa, dārzeņi, sāls un pipari. Tāpat populāra izrādījās Karēlijas pastēte, cepta zivs, kartupeļu biezputra un zirņu zupa.

Eksperti uzsver, ka tie visi ir tradicionāli somu ēdieni, lai gan tieši rudzu maize un rudzi kopumā noteikti uzvarētāja godu ir nopelnījuši.

“Daudzas somu ģimenes piekritīs, ka rudzu maize, mūsu nacionālais ēdiens, ikdienā tiek ēsts kopā ar ļoti daudziem ēdieniem. Tas, protams, nenozīmē, ka Somijā labi pagatavot protam tikai maizi. Ir daudz dažādu interesantu ēdienu recepšu, kas katrā mūsu valsts daļā ir unikālas. Tomēr diezgan bieži vienā vai citā veidā tajās tiek izmantoti rudzi,” norāda Somu ēdienu kultūras fonda direktore Seija Kurunmēki.

Kopumā Somu mīļāko ēdienu sarakstā bija vairāk nekā 1000 dažādu ēdienu. Žūrijas favorīts bija zivju zupa.

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti