Dienas ziņas

Mācības galvenokārt klātienē

Dienas ziņas

Aicina daudzbērnu ģimenēm ziedot rakstāmpiederumus

Garšīgākais Latvijas gaišais medus 2020

Skrīveru medus atzīts par vienu no gardākajiem Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Izvērtējot 41 medus paraugu, Latvijas Biškopības biedrības rīkotajā konkursā “Garšīgākais Latvijas gaišais medus 2020” noteikts šī gada garšīgākais Latvijas medus trīs kategorijās – gaišais, tumšais un monoflorais. Par garšīgāko gaišo medu Latvijā tika atzīts pavasara ziedu medus, kas ievākts Skrīveru dendroloģiskajā parkā.

Garšīgākais gaišais medus ir ķegumietes Lolitas Rudzītes veikums. Titulu viņa izcīnīja ar medu, kas vākts no pavasara ziediem, liepām un meža avenēm Skrīveru dendroloģiskajā parkā. 

Rudzīte norādīja, ka, viņasprāt, medum svarīgs ir asumiņš un pēcgarša.  “Pirmā vieta ir pirmo reizi, ir citus gadus gan otrā, gan trešā vieta bijusi,” viņa stāstīja.

Biškopes saimniecībā šobrīd ir vairāk nekā 200 bišu saimju, kas spieto gan Skrīveru dendroloģiskā parka apkaimē, gan Rembates pusē. Biškopība Rudzītei ir pirmais un vienīgais darbs, kam veltīti jau 46 darba gadi.

“Bites ir nodrošinājušas maizīti visu mūžu, palīdzējušas bērnus izskolot. Vairāk vai mazāk varu tām lielu paldies pateikt,” stāstīja biškope.

Savas biškopības zināšanas Rudzīte savulaik nodevusi gan abiem dēliem, gan šobrīd arī divām praktikantēm. Pēc mācībām abām tikšot arī uzdāvinātas bišu saimes, kur likt lietā iegūtās zināšanas: “Pie bitēm vienmēr ir disciplīnai jābūt, tu nevari tā - šodien iešu, neiešu. Var iznākt slikti."

Tāpat kā citiem biteniekiem, arī Rudzītei šis ir aktīvais ražas laiks. Gadu gaitā jau izveidojusies stabilā klientūra un kā viņa atzīst - latvietis mīlējis un mīl medu.

Konkursa nominācijā "Tumšais medus" šogad uzvarētāja ir Maija Malnača ar dažādu ziedu medu, kas ievākts Viesītes novadā. Savukārt konkursa nominācijā - "Monoflorais medus", kur vairākumā ir no viena auga ziediem ievākts medus - pirmo vietu ieguva Ilzes Gravas-Niķes liepziedu medus, kas ievākts Rīgā.

Šogad gan konkursa vērtēšanā piedalījās tikai ekspertu komisija, jo Covid-19 ierobežojošo pasākumu dēļ bija liegts organizēt publiskās degustācijas un noteikt apmeklētāju vērtējumu.

“Mēs skatāmies galvenās sensorās īpašības - kā izskatās, kā smaržo, kā garšo, konsistence,” medus izvērtēšanas procesu skaidroja konkursa žūrijas locekle Ineta Eglīte.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti