Līga Lieplapa dzīvo Madonas novadā un saimnieko ģimenes tēju ražotnē. Līga ir tējas meistare ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi un doktora grādu vides zinātnēs. Pārzina Latvijā sastopamo augu dziedinošās īpašības un to daudzveidīgo pielietojumu. Daudz zina arī par bioloģiskajās pļavās atrodamajiem garšaugiem, ko prasmīgi izmanto pati savā virtuvē.
Siera kūka ar melleņu ievārījumu
Nepieciešams:
Pamatnei:
- 1½ glāzes brokastu (auzu) pārslu mušļa
- 2 ēdamk. sviesta
- 2 ēdamk. cukura
Virskārtai:
- 400 g jeb 2 iepakojumi krēmsiera
- 400 g jeb 1 iepakojums grieķu jogurta
- 1 glāze cukura
- 3 olas
Melleņu ievārījumam:
- 1 glāze melleņu
- ~1 glāze cukura
- ¼ glāze ūdens
Pagatavošana
Izkausē sviestu. Tam pievieno cukuru un brokastu pārslas jeb musli. Kārtīgi samaisa. Masu ieklāj cepšanas formā, kas izklāta ar cepampapīru. Cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 5 minūtes. Atdzesē.
Krēmsieru sajauc ar grieķu jogurtu un cukuru. Lēnām pa vienai pievieno olas. Rūpīgi samaisa. Gatavo masu lej uz izceptās un atdzesētās pamatnes. Cepšanas formu no ārpuses aptin ar foliju, atstājot augšu atvērtu, un uz 40 minūtēm liek cepeškrāsnī apmēram 200 grādos. Cepeškrāsns apakšā novieto ūdens trauku.
Gatavo kūku nedaudz atdzesē un pārlej ar mazliet atdzesētu, svaigu melleņu ievārījumu, kas vārīts uz lēnas uguns, līdz ogas ir izšķīdušas un ievārījuma pilieni uz katliņa malām sākuši sarecēt.
Kūku atdzesē un liek ledusskapī sastingt vismaz uz 6 stundām, bet vēlams – uz 12 stundām.