Siera kūka ar melleņu ievārījumu «Īsto latvju saimnieču» gaumē

Deserta izvēlei nekad nevajadzētu paviršai, jo tas ir maltītes noslēgums, kas viesiem nereti paliek atmiņā vislabāk. Raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Līgas Lieplapas siera kūka ar melleņu ievārījumu noteikti būs lieliska saldēdiena izvēle – auzu pārslu pamatne, vidū krēmsiers un jogurts, bet virsū kārdinoša melleņu ievārījuma kārtiņa.

Līga Lieplapa dzīvo Madonas novadā un saimnieko ģimenes tēju ražotnē. Līga ir tējas meistare ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi un doktora grādu vides zinātnēs. Pārzina Latvijā sastopamo augu dziedinošās īpašības un to daudzveidīgo pielietojumu. Daudz zina arī par bioloģiskajās pļavās atrodamajiem garšaugiem, ko prasmīgi izmanto pati savā virtuvē.

Līga Lieplapa

Siera kūka ar melleņu ievārījumu

Nepieciešams:

Pamatnei:

  • 1½ glāzes brokastu (auzu) pārslu mušļa
  • 2 ēdamk. sviesta
  • 2 ēdamk. cukura

Virskārtai:

  • 400 g jeb 2 iepakojumi krēmsiera
  • 400 g jeb 1 iepakojums grieķu jogurta
  • 1 glāze cukura
  • 3 olas

Melleņu ievārījumam:

  • 1 glāze melleņu
  • ~1 glāze cukura
  • ¼ glāze ūdens

Pagatavošana

Izkausē sviestu. Tam pievieno cukuru un brokastu pārslas jeb musli. Kārtīgi samaisa. Masu ieklāj cepšanas formā, kas izklāta ar cepampapīru. Cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 5 minūtes. Atdzesē.

Krēmsieru sajauc ar grieķu jogurtu un cukuru. Lēnām pa vienai pievieno olas. Rūpīgi samaisa. Gatavo masu lej uz izceptās un atdzesētās pamatnes. Cepšanas formu no ārpuses aptin ar foliju, atstājot augšu atvērtu, un uz 40 minūtēm liek cepeškrāsnī apmēram 200 grādos. Cepeškrāsns apakšā novieto ūdens trauku.

Gatavo kūku nedaudz atdzesē un pārlej ar mazliet atdzesētu, svaigu melleņu ievārījumu, kas vārīts uz lēnas uguns, līdz ogas ir izšķīdušas un ievārījuma pilieni uz katliņa malām sākuši sarecēt.

Kūku atdzesē un liek ledusskapī sastingt vismaz uz 6 stundām, bet vēlams – uz 12 stundām.

Siera kūka ar melleņu ievārījumu «Īsto latvju saimnieču» gaumē
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt