Sēņu žuljēns, rīvētu kartupeļu sacepums un siera kūka ar citrona sulu - Smaidas receptes

Smaida Rubeze saimnieko Bernātu pagasta mājās „Arāji” un ģimenes īpašumā – viesu namā „Chill Inn”, uz kuru dodas atpūsties Latvijā dažādi pazīstami šefpavāri un literāti. Viņa ir viena no Noras Ikstenas grāmatas „Dzīvespriecīgais vakarēdiens” varonēm. Bet Imants Ziedonis kādā savā darbā Smaidu nodēvējis par „īstenu kurzemnieci”, kaut gan īstenībā viņa ir rīdziniece, kura šajā novadā ieprecējusies. Smaida ir ļoti uzņēmīga un pozitīvi noskaņota sieviete. Visi viņas ģimenē, ieskaitot viņu pašu, ir mākslinieki, tāpēc mājas un viesu nama interjers ir ļoti gaumīgs un acij tīkams. Smaida ir Latvijas Dizaina un mākslas skolas direktore un vada studiju, kurā kopā ar savām kolēģēm atdzīvina etnogrāfiskos tautas tērpus. Viņas īpašumā ir etnogrāfisko aubju kolekcija, ar kurām viņa priecē savus ciemiņus un topošās līgavas. Smaida ir Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece. 

Uzkoda

"Nevar beku kustināt" - Sēņu žuljēns

  • Rapšu vai olīveļļa
  • 5 sīpoli
  • 500 g baraviku un apšu beku  
  • 200 ml saldā krējuma
  • Sāls
  • Pipari
  • Siers

Uz pannas uzkarsē eļļu un apcep smalki sagrieztus sīpolus. Kad sīpoli kļuvuši zeltaini brūni, pievieno smalki sagrieztas sēnes. Ik pa laikam apmaisot, tvaicē, kamēr izgaro viss liekais šķidrums. Tad pielej saldo krējumu, pieber sāli un piparus un uzkarsē. Saliek karstumizturīgos žuljēna trauciņos, pārklāj ar nedaudz sarīvēta siera un uz 5 līdz 10 minūtēm liek karstā cepeškrāsnī. Kolīdz siers ir izkusis, žuljēns ir gatavs pasniegšanai. Pasniedz ar vārītām cūku pupām, asinsdesu un brūkleņu ievārījumu. 

Galvenais ēdiens

"Kad jūra krāc un vēji pūš" - Rīvētu kartupeļu sacepums jeb Leišmales kuģelis, jeb riezis

  • 500 g kūpināta cūkas šķiņķa
  • 7 sīpoli
  • 10 kartupeļi
  • 2 olas
  • 400 g biezpiena
  • Sāls
  • Pipari

Gaļu sagriež mazos kubiņos un cep uz pannas. Pievieno smalki sagrieztus sešus sīpolus.

Nomizo un sarīvē kartupeļus. Pusi kartupeļu var rīvēt uz smalkās rīves, otru – uz rupjās. Sarīvē arī vienu sīpolu. Sarīvētajiem kartupeļiem un sīpolam pievieno olas, biezpienu (ar visām sūkalām), sāli un piparus. Rūpīgi samaisa. Masu vienmērīgā, plānā kārtā klāj uz cepamās plāts. Pa virsu vienmērīgi liek apcepto gaļu un sīpolus, un vēl vienu kārtu kartupeļu masas. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 30 minūtes 200ºC temperatūrā. Pasniedz ar skābu krējumu vai ar sutinātiem dārzeņiem, Jūrmalciema gaumē pagatavotām, ceptām mencu filejām un zivju aizdaru.

Saldais ēdiens

"Kūka ar 3000 gadu vēsturi" - Siera kūka ar citrona sulu un lavandu

  • 200 g cepumi „Selga”
  • 120 g sviesta
  • 5 olas
  • 400 g krēmsiera
  • 200 g kondensētā piena ar cukuru
  • 150 ml saldā krējuma
  • 3 lieli citroni
  • 4 ēdamkarotes kaltētu lavandas ziedu

Kūkas pamatni gatavo no cepumiem un sviesta. Cepumus rūpīgi sadrupina, pievieno istabas temperatūrā atlaidinātu sviestu un maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. To ieklāj ar sviestu ieziestā kūku cepamajā veidnē un kārtīgi izlīdzina – gan pamatnē, gan gar maliņām.

Kūkas pamatmasai sakuļ olas, pievieno krēmsieru, kondensēto pienu un iecilā saputotu saldo krējumu. Visu samaisa. Citroniem norīvē miziņu un izspiež sulu. Gan miziņu, gan sulu, vienmērīgi maisot, pievieno pamatmasai. Pieber arī lavandas ziedus. Masu lej pāri kūkas pamatnei, liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 30 līdz 40 minūtes 180ºC temperatūrā. Pirms pasniegšanas atdzesē. Dekorē ar svaigām ogām un saldējuma bumbiņām.

Lai labi garšo!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti