Iekodies Vidzemē

"Iekodies Vidzemē". 3. sērija

Iekodies Vidzemē

Iekodies Vidzemē

"Iekodies Vidzemē"

Sēņu mērce ar vārītiem kartupeļiem un īpašajiem gurķīšiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai gan sēņu mērce ir Latvijas vasarai un rudenim raksturīgs ēdiens, to var celt galdā visu gadu, ja vien pieliekamajā ir sālītas sēnes. Izmēģini pagatavot sēņu mērci ar vārītiem kartupeļiem un īpašajiem gurķīšiem pēc Apes saimnieču Anitas Harju un Sanas Raipalas receptes, kuru viņas atklāja Latvijas Televīzijas raidījuma "Iekodies Vidzemē" trešajā sērijā! Klāt sātīgājam ēdienam piedzeriet atspirdzinošo rabarberu dzērienu!

Sēņu mērce ar īpašajiem gurķīšiem

Sastāvdaļas:

  • Kartupeļi.

Mērcei:

  • 500 g sālītu sēņu,
  • 2-3 sīpoli,
  • 400 g cauraudzīša (žāvētas cūkgaļas),
  • saldais krējums,
  • zaļumi.

Gurķīšiem:

  • svaigi gurķi,
  • galda etiķis,
  • sāls,
  • cukurs.

Pagatavošana:

  1. Sālītas sēnes nomērcē vairākos ūdeņos, tad sagriež vai sakapā gabaliņos.
  2. Uz sakarsētas pannas apcep gabaliņos sagrieztu sīpolu un žāvēto gaļiņu. Tad pievieno un apcep sēnītes.
  3. Pannas saturu pārlej ar saldo krējumu.
  4. Novāra kartupeļus.
  5. Svaigos gurķus sagriež mazākos gabalos. Pievieno 16 daļas galda etiķa, 2 daļas sāli un 5 daļas cukura. Visu kārtīgi apmaisa.
  6. Izvārītos kartupeļus pārlej ar sēņu mērci, apber ar zaļumiem un pasniedz ar īpašajiem gurķīšiem.

 

Rabarberu dzēriens

Ja kādreiz uzskatīja, ka rabarberus drīkst ēst tikai līdz Jāņiem, tad tagad ir zināms  – nepāraugušus tos drīkst ēst, kamēr vien zaļie kāti slejas ārā no zemes. To pielietojums kulinārijā ir plašs. Izmēģini pagatavot rabarberu dzērienu pēc Apes saimnieču receptes!

Sastāvdaļas

  • 3 palieli rabarberu kāti,
  • 2-3 ēdamkarotes cukura,
  • krustnagliņas.

 

Pagatavošana:

  1. Rabarberus nomizo un sagriež gabaliņos.
  2. Liek katlā ar ūdeni vārīties.
  3. Piestā sagrūž krustnagliņas. Pievieno rabarberiem.
  4. Pievieno cukur.
  5. Rabarberus vāra – līdz ūdens uzvārās (ne vairāk).
  6. Atdzesē un pasniedz.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti