Kultūra

Kurdu, marokāņu un ukraiņu režisori un žurnālisti Rīgā diskutēs par mākslu un migrāciju

Kultūra

Rundāles pils 280.jubileju sagaida ar jaunām ekspozīcijām un hercoga sudraba medību pokālu

Grāmata tiem, kuri grib, bet baidās

Savvaļas augu virtuves grāmata iedrošina būt radošiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Floras dizainere, Liepājas universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātes docente, pedagoģijas zinātņu doktore Vaira Kārkliņa izdevusi grāmatu – "Savvaļas augu virtuve". Grāmatā apkoptas 60 dažādas receptes visiem gadalaikiem. Vaira Kārkliņa vada arī ziedu studiju „Liepzars”, līdz ar to mākslinieciskās prasmes izpaužas, arī fotografējot katru pagatavoto ēdienu, kas bieži vien rotāti ar ziediem. 

„Pavārgrāmatā tā arī rakstīts – maija maizītes. Lai gan vienā prezentācijā tās nosauca par ūdensrožu maizītēm. Var likt sviestu, pesto vai svaigo sieru. Uz maizes no liepu lapām un ziediem var veidot kompozīciju. Kad netaisu lielos floristikas darbus, tad  taisu maizītes,” pastāstīja Kārkliņa.

Lūk, tā svaigā gaisā, Pāvilostā pie jūras top maija maizītes ar koši zaļajām liepu lapām un mārpuķīšu ziediem -  dabas un Vairas Kārkliņas mākslas darbs. Iepriekš gūtā pieredze, strādājot floristikā, un iegūtā floras dizaineres kvalifikācija viņu rosināja arī sākt interesēties par savvaļas augiem. Savvaļas augu izmantošana ēdienu gatavošanā ir Vairas Kārkliņas hobijs nu jau vairāk nekā desmit gadu.

„Varam dekorēt, kā mums patīk, piemēram, ar dažādiem pumpuriem, koki jau gandrīz visi saplaukuši. Var ēst jaunās bērzu lapas, vēlāk gan tās paliek rūgtas. Tagad zied dzeltenā panātre, trīskrāsu vijolītes un citas, ar ko var papildināt ēdienus,” plašās iespējas pavasarī uzskaita Kārkliņa.

Koši violeti, sarkani un citu krāsu ziedi rotā ne vienu vien recepti. Savvaļas augu virtuves grāmatā apkopotas 60 receptes dažādiem gadalaikiem.

Pārbaudītas, uzlabotas un oriģinālas receptes tiem, kuri vēlas iepazīt tuvāk ēdamo savvaļas augu pasauli, stāsta autore.

 „Liku grāmatā tos augus, ko pazīst visi, lai nav problēmu. Pienenes, pelašķi cilvēki pazīst, arī vīgriezi gandrīz visi pazīst. Grāmata domāta tiem, kuri gribētu, bet baidās – vai tik es palikšu dzīva?! Cilvēki labprāt piedalās semināros un tad, kad paši pagatavojuši, saprot, ka tas ir ēdams. Ar lasīšanu nepietiek, tāpēc grāmatā ir daudz fotogrāfiju, lai lasītāji zinātu, kāds izskatās gatavs produkts. Ja autore ir palikusi dzīva, tātad ēst var. Grāmata domāta, lai uzdrīkstētos,” iedrošina autore.

Grāmatā var atrast aprakstus par augiem un to labvēlīgo ietekmi uz organismu, dažādas receptes, piemēram, fritētu nātru lapas, ravioli ar zaļumiem, garšaugu sāls, maize ar balandām, nātres ar olu mākonīti un citas.

Ļoti vienkārša ir nātru zupa, ko autore arī ātri uz uguns pagatavo. Īpašu baudu viņai sagādā ēst gatavošana tieši dabā, kur blakus viss zied un čalo putni. Vaira Kārkliņa zupu sablenderē, līdz ar to nātru zupa sanāk putota un gaisīga.

Kopš 2004. gada autore ne tikai padziļināti interesējas par savvaļas augiem un izmēģina receptes, bet arī organizē ekskursijas augu iepazīšanai un ēdienu gatavošanas seminārus saviem domubiedriem un interesentiem. Jaunā grāmata, kas izdota Liepājas universitātes izdevniecībā „Liepa”, būs pieejama Pāvilostā suvenīru veikalā no 1. jūnija līdz 31. augustam.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti