Saldais ēdiens «šmalunce» – «Īsto latvju saimnieču» recepte

Eiropas tautām ar garāku valstiskās pastāvēšanas vēsturi virtuves tradīcijas balstās uz trim “vaļiem” – reģionālo virtuvi, pilsonisko virtuvi, kas ir sociālekonomisko šķiru ēdieni, un izsmalcināto virtuvi, kas paredzēti augstākajām sabiedrības slānim. Latviešu virtuve balstās tikai uz reģionālo un pilsonisko. Pilsonisko virtuvi mums lielākoties veidojusi baltvācu gaume un ēšanas paradumi. Viens no piemēriem ir saldais ēdiens ''šmalunce'' – izmēģini to pagatavot pēc raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, vidzemnieces Brigitas Puriņas receptes!

Brigita Puriņa

Pirmās rakstiskās liecības par ''šmalunci'' (vācu: „Schmalunz“ – geschlagenes Obstmus (putots augļu biezenis)) atrodamas kādā 1796. gada pavārgrāmatā: “Tie āboli top nomizoti, sagriezti, tie graudiņi izņemti, un ūdenī mīksti vārīti; tad ar vīnu, cukkeru, kanielu un korintēm kastrolā tik ilgi vārīti, kamēr tie mīksti kā bieza putra, un nekādi gabali vairs nevaid; tad top bļodā likti un ar cukkeru un kanielu apbārstīti, un ja grib vēl ceplī likti, ka virsū drusciņ brūni apcepj. Šo rikti arridzan mēdz aukstu ēst ar saldu krējumu, bet tad nevaijag tos ābolus ar vīnu vārīt, bet ūdenī jeb saldā pienā un kad atdzisuši irr, tad top ar saldu krējumu samaisīti, jeb tas krējums īpaši uzdots.”

Saldais ēdiens ''šmalunce''

Saldais ēdiens šmalnuze

Nepieciešams:

  • 10–12 lieli āboli
  • ½ litrs salda krējuma
  • 200 g cukura
  • 20 g želatīna

Pagatavošana:

Ābolus nomazgā, izcep cepeškrāsnī, sablendē un/vai izrīvē caur sietu. Var izmantot arī iepriekš sagatavotu, sasaldētu un pirms gatavošanas atkausētu ābolu masu. Aukstā ūdenī iemērc želatīnu, uzbriedina un izkausē. Ābolu masai pievieno cukuru un izkausēto želatīnu, iemaisa sakultu saldo krējumu. Salej trauciņos un atdzesē. Var pasniegt ar vaniļas mērci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti