Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Kā Renārs ēdienus vērtēja

Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Ūdens un jūras veltes

Nogaršo ar Pieci. Ēdam tomātus!

Salda tomātu delikatese, mazsālīti tomāti un gaspačo. Neparastu garšu receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Augusts Latvijā ir tomātu sezonas mēnesis, kad šos dārzeņus var baudīt dažādās garšu variācijās. No tomātiem iespējams pagatavot zupas, salātus, mērces un arī saldo ēdienu, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ar savām receptēm un ieteikumiem dalījās pavārs Renārs Purmalis. 

Mazsālīti tomāti

Līdzīgi kā gatavo mazsālītus gurķus, var pagatavot arī mazsālītus tomātus, kas būs interesanta piedeva dažādiem ēdieniem. Tomāti jāliek aizvākojamā traukā, ar zobu bakstāmo kociņu tie jāsadursta, veidojot nelielus caurumiņus, pa kuriem apmainīties garšām. Klāt jāpieber sāls, sakapātas dilles un baziliks, kā arī viss jāaplej ar ēdamkaroti aveņu etiķa. Kad viss kārtīgi samaisīts, traukam uzliek vāku un atstāj uz nakti ievilkties. Nākamajā dienā tomāti būs ieguvuši neparastu, mazsālītu garšu. 

Gaspačo zupas variācijas

Gaspačo zupu ierasti gatavo no dažāda veida tomātiem, ķiploka, sīpola, olīveļļas, ūdens, balzamiko etiķa, gurķiem, aveņu etiķa, paprikas un zaļumiem. Visvienkāršākais un nemaz ne sliktākais veids, kā zupu pagatavot, ir vienkārši sablenderēt visas sastāvdaļas. Jāatceras tikai, ka zupa obligāti jāpasniedz atdzesēta un auksta. Pasniedzot, zupai pa virsu kaisa zaļumus, galvenokārt baziliku un grauzdētas sēkliņas, pāri pārlej olīveļļu vai kaņepju eļļu. 

Ja ir vēlme ar gaspačo garšu nedaudz paeksperimentēt, dārzeņus pirms tam var iemarinēt. Visi dārzeņi jāsagriež lielos gabalos, jāizvieto uz paplātes, jāapber ar sāli, pipariem un jāpārlej ar laima sulu. Paplāte jāapklāj ar pārtikas plēvi un uz nakti jāatstāj ledusskapī. Nākamajā dienā tos var blenderēt, un zupa gatava. 

Izteiktu garšu zupai piešķirt var arī, pirms tam apcepot ķiplokus un papriku. Ķiploki 120 grādos eļļā jācep pusstundu, līdz tie kļuvuši zeltaini brūni. Papriku savukārt var vienkārši apbrūnināt uz gāzes vai grila. Ja ir vēlme iegūt īpaši krēmīgu zupas tekstūru, to pēc apcepšanas var nomizot. Vēl karsta paprika jāieliek traukā, tas jāapsedz ar pārtikas plēvi un nedaudz jāuzgaida – tad paprikas miza pavisam viegli nāks nost. 

Lai gan gaspačo ierasti ir biezzupa, to var pagatavot arī, sagriežot tomātus, sīpolus, gurķus un papriku nelielos gabaliņos un sajaucot tos ar sablenderētiem tomātiem. Gabaliņos sagrieztie dārzeņi zupai piešķirs tekstūru. 

Tomāti saldajos ēdienos

Viens no neparastākajiem tomātu saldajiem ēdieniem, kas patiesi pārsteigs viesus, ir tomātu granita jeb saldējums. Lai to pagatavotu, jāsablenderē tomāti, jāizspiež tie caur sietiņu, jāpievieno sāls un cukurs. Masu liek saldētavā, tad pakāpeniski, kamēr tā salst, ik pa laikam ar dakšiņu to skrāpē, līdz visa masa atgādina sniega konsistenci. Pasniegts tas būs garšīgs, atsvaidzinošs pārsteigums vakariņu nobeigumā. 

No Armēnijas atnākusi vēl viena interesanta tomātu saldā ēdiena recepte – tomāti sīrupā. Tomāti vispirms jānomizo. Lai to varētu izdarīt ātri un ērti, tiem pāri jāiegriež krustiņš, tomāti uz apmēram 30 sekundēm jāievieto verdošā ūdenī un tad uzreiz ūdenī ar ledu. Tad miza nāk nost pavisam viegli. Nomizotiem tomātiem izņem ārā mīksto daļu, un tos lēnām vāra cukura sīrupā. Vienkāršā cukura tomātu delikatese ir gatava! Kad tomāti atdzisuši, tie kļūst par tomātu konfektēm. Tā ir ārkārtīgi interesanta un savdabīga garša, atzina pavārs. 

Tomāti brokastīs, salātos un mērcēs

Tomātus var baudīt arī vienkāršos brokastu ēdienos, piemēram, vērša sirds tomātu šķirnes šķēli uzgriežot uz skābmaizes, pārberot to ar sāli. Brokastīs var pagatavot arī pildītus tomātus, tomātiem izgrebjot mīksto daļu, iesitot iekšā olu un cepot krāsnī apmēram 15 minūtes. 

Klasiska un pārbaudīta garša ir tomātu salāti ar burrata sieru. Tas ir mīksts, krēmīgs svaigais siers, kas sasiets kopā nelielā bumbā. To var pasniegt kopā ar tomātiem, balzamiko krēmu un svaigām, kraukšķīgām bazilika lapām. 

Kad tomātu sezona rit pilnā sparā un to ir ārkārtīgi daudz, laiks gatavot tomātu mērci. Vispirms jāapcep sīpoli, pannā jāpievieno gabaliņos sagriezti tomāti, un viss kādu laiku jāpasautē. Tad jāpievieno brūnais cukurs, kumīns un koriandrs. Masu vēl nedaudz apcep, tad atdzesē un sablenderē. Purmalis atklāja, ka tieši ar kumīnu un koriandru gatavotā tomātu mērce ir viņa iecienītākā recepte, ko pēc tam var lietot gan pie pastas, gan citiem ēdieniem. 

Piecas garšas

 Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti