Rupjmaize no lauku mājām «Donas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar maizes recepti dalās Ilze Bride no Smiltenes novada lauku mājām „Donas”, kur darbnīcā top maize pēc sentēvu tradīcijām.

Ilzes Brides recepte: "Milti pirms iejaukšanas ir jāizsijā. Sijātos miltos ir vairāk gaisa, kas ir nepieciešams maizes raudzēšanai. Sijāšana padara miltus vienādus, atsijājot vai izrīvējot caur sietu visus svešos piemaisījumus. Ziemā milti vispirms jāsilda, pretējā gadījumā maize ļoti lēni rūgs.

Vispirms jāiejauc "maizes putra" - miltu un ūdens proporcijas ir atkarīgas no miltu labuma un briedīguma. Labiem miltiem uz 5 kilogramiem var ņemt 6-7 litrus ūdens. Ļoti svarīga ir iejaucamā ūdens temperatūra. Atkarībā no tās izšķir parasto un plaucēto rupjmaizi. Plaucētai maizei ņem ap 90-95 grādiem karstu ūdeni (kad vēl nevārās, bet skrien balti burbulīši).

Abrā ieber 5 kilogramus miltu un, kad ūdenim skrien burbulīši, to strauji lej uz miltiem, tad ar menti stipri sakuļ. Jo stiprāk kuļ, jo saldāka maizes putra paliek. Silti abru sasedz un atstāj uz vienu stundu. Ņem savu abrkasīti, atsevišķā traukā atšķaida ar siltu ūdeni un noliek siltā vietā, lai sāk atmosties un gatavoties darbam. Pēc stundas atkal spēcīgi apjauc maizes putru un atkal sasedz.

Pēc stundas apjauc maizes putru un skatās, cik silta vēl maizes putra ir. Jānovaktē moments, kad tā ir ķermeņa temperatūrā - ja vēl nav tiktāl atdzisusi, sasedz un atstāj vēl uz kādu laiciņu. Kad maizes putra atdzisusi līdz ķermeņa normālai temperatūrai, tai pievieno atmodināto abrkasīti, apjauc un atkal silti sasedz. Svarīgi, lai mīkla neatdziest zem 30 grādiem. 

Tad maizes putru netraucē 8 – 12 stundas.

Pēc tam jāskatās, kas notiek - vai maizes putra palikusi dzīva un sāk jau burbuļot un dzīvoties. Var pagaršot, vai patīkama saldskāba garša ieskābusi, ja liekas, ka ir kārtībā, ber klāt apmēram 10 kilogramus miltus.

Un tad jau ir tikai mīcīšanas vaina. Un jo labāk samīcīta maize, jo garšīgāka tā būs. Mīcot jājūt pašam, vai pietiekoši stingra mīkla un vai miltus vēl nevajag klāt piebērt.  

Kad maize samīcīta, jākurina arī krāsns. Malka jāsanes jau dienas iepriekš, lai apsildās. Pieliek pilnu krāsni un kurina apmēram trīs stundas. Kad izdegusi (ir tikai sarkanas ogles bez zilas liesmas), šauj šīberus ciet, krāsns izsilst no oglēm, tāpēc ir svarīgi šo momentu nenogulēt."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti