Topinambūrs
Topinambūru mēdz dēvēt par kartupeļu brālēnu, tam piemīt riekstaina un karamelizēta garša. Pavārs Ritvars Toms Logins ieteica dārzeni kombinēt ar kaut ko skābenu, piemēram, cidonijām, citronu vai baltvīna mērci.
Topinambūra īstā garša ir atrodama mizā. Lai saglabātu dārzeņa garšu, Ritvars Toms Logins ieteica no tā kārtīgi noberzt ar švammīti smiltis un melnzemi, pēc tam to sagriezt uz pusēm, pievienot olīveļļu un rozmarīnu un likt dārzeni cepties cepeškrāsnī.
Ņemot vērā, ka dārzenis satur ļoti daudz fruktozes, jo ilgāk to ceps, jo tas kļūs saldāks, cietei pārvēršoties par cukuru. Pavārs stāstīja, ka, dārzeni cepot lēni, izveidojas pamats desertam, no kā var gatavot, sākot no pankūku mīklas līdz dažadiem krēmiem un kūkām.
Pavārs stāstīja, ja tomēr ir vēlme mizot dārzeni un pagatavot, piemēram, topinambūru krēmzupu, svarīgi atcerēties, ka topinambūrs ātri oksidējas un kļūst tumšs, tāpēc tas jāapstrādā pēc iespējas ātrāk, to var arī ielikt ūdenī ar citronu sulu vai etiķi. Viņš piebilda, ka topinambūrus var ēst arī svaigā veidā, tos plāni sagriežot un pievienojot salātiem vai liekot uz maizītēm.
Pastinakus izmantoja kā saldinātāju
Eiropā agrāk pastinaku izmantoja tikai kā saldinātāju dažādiem dzērieniem, piemēram, kvasam vai alum. Pastinaka garša ir kaut kas vidējs starp burkānu un seleriju, un ar pastinaku var aizstāt kartupeli. No pastinaka var pagatavot veselīgus čipsus, to plāni sagriežot un izcepot ar eļļu. Pastinaku var kombinēt ar kazas sieru vai svaigi uzrīvētu cieto sieru.
Bietes var cept folijā
Biete ir salds sakņu dārzenis ar karamelizētu garšu. Pavārs ieteica bietes pagatavot, vispirms tās ietinot folijā un cepot krāsnī 140 grādos trīs stundas. Pavārs stāstīja, ka šādi pagatavotas bietes var izmantot biešu zupā, salātos vai pievienot humusam.
Bietes var izmantot arī, gatavojot desertus, piemēram, pievienojot tās braunijiem un kūkām kopā ar šokolādi. Savukārt biešu sulu un biezeni var izmantot kā dabīgo krāsvielu.
Pētersīļa sakne sader ar treknām zivīm
Pētersīļa saknei piemīt ļoti izteiksmīga garša. Gatavojot krēmzupu vai buljonu, pētersīlis piešķirs patīkamu garšu, kas labi saderēs ar treknām zivīm, piemēram, lasi, foreli vai zuti.