Jau mūsu senči labi zinājuši ozolzīļu kafijas brīnumainās īpašības, un mums atliek tikai nedaudz atcerēties šīs gudrības, lai šādu kafiju pagatavotu sev un tuviniekiem, rosina ozolzīļu kafijas gatavošanas meistari.
Vietējā muzikanta un garmoškas instrumenta virtuoza Jāņa Ģiptera improvizāciju noskaņā ar svaigu ozolzīļu kafiju ciemiņus cienā Daugavpils novada Vaboles pagasta pārvaldniece Aina Pabērza. Šis pagasts novadā sevi pozicionējis kā labas ozolzīļu kafijas gatavotājs, labi pārzinot, kā šī kafija vislabāk garšo un kā tā pareizi jāgatavo.
Sākumā jālasa zīles, tad tās jāžāvē, vēl jāgrauzdē, un šādas kafijas pagatavošanā ir arī savi knifiņi. Pieredzē dalās Aina Pabērza:
„Vēlams pirms grauzdēšanas tās kādu diennakti izmērcēt vai nu pienā, vai ūdenī, tad būs vēl labāka. (..) Tad jāmaļ, jāvāra kādu brīdi ūdenī uz pusēm ar pienu. Pēc tam visi slavē.”
Anitai, kurai Vabole ir dzimtais pagasts, šāda ozolzīļu kafija atgādina bērnību. Vaboles pagastam šī zīļu kafija kļuvusi teju par zīmolu, ar ko tas jau vairākus gadus piedalās tradicionālajā „Gardumu ielā” Daugavpils novada svētkos un ar ko cienā sava pagasta ciemiņus, tas jau kļuvis par rituālu.
„Visi, kas zina pasākumu, prasa, vai būs kafija. Mēs nevaram pievilt savus apmeklētājus, tāpēc atkal piedāvājam zīļu kafiju,” saka ozolzīļu kafijas gatavotāja Aina Pabērza.
Šobrīd salnu un pirmo teju mīnus 10 grādu ietekmē no kokiem birst pēdējās lapas, līdz ar tām zemē krīt ozolzīles. Ir pēdējais laiks tās ievākt, saka ozolzīļu kafijas vārīšanas smalkumu pārzinēja Aina Pabērza, piebilstot, ka vismaz Vabolē šogad ozolzīles esot lielas un treknas.
Tātad, dodoties pastaigā pretī rudenim un baudot lapu zeltu, der ievākt arī pa kādai saujai ozolzīļu, lai pamēģinātu pagatavot īpašo kafiju un vēl izjustāk izbaudītu rudens smaržu un garšu.