Rudenī no ozolzīlēm gatavo smaržīgu kafiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ozolzīles var būt arī labs izejmateriāls  karsti kūpošai un smaržīgai kafija.Turklāt tieši pašlaik ir īstais brīdis apvienot patīkamo ar lietderīgo, proti, doties veselīgā pastaigā dabā, vākt ozolzīles un gatavot  garšīgu un veselīgu kafijas dzērienu.

Jau mūsu senči labi zinājuši ozolzīļu kafijas brīnumainās  īpašības, un mums atliek tikai nedaudz atcerēties šīs gudrības, lai šādu kafiju pagatavotu sev un tuviniekiem, rosina ozolzīļu kafijas gatavošanas meistari.

Vietējā muzikanta un garmoškas instrumenta virtuoza Jāņa Ģiptera improvizāciju noskaņā ar svaigu ozolzīļu kafiju ciemiņus cienā Daugavpils novada Vaboles pagasta pārvaldniece Aina Pabērza. Šis pagasts novadā sevi pozicionējis kā labas ozolzīļu kafijas gatavotājs, labi pārzinot, kā šī kafija vislabāk garšo un kā tā pareizi jāgatavo. 

Sākumā jālasa zīles, tad tās jāžāvē, vēl jāgrauzdē, un šādas kafijas pagatavošanā ir arī savi knifiņi. Pieredzē dalās Aina Pabērza:

„Vēlams pirms grauzdēšanas tās kādu diennakti izmērcēt vai nu pienā, vai ūdenī, tad būs vēl labāka. (..) Tad jāmaļ, jāvāra kādu brīdi ūdenī uz pusēm ar pienu. Pēc tam visi slavē.”

Anitai, kurai Vabole ir dzimtais pagasts, šāda ozolzīļu kafija atgādina bērnību. Vaboles pagastam šī zīļu kafija kļuvusi teju par zīmolu, ar ko tas jau vairākus gadus  piedalās tradicionālajā „Gardumu ielā” Daugavpils novada svētkos un  ar ko cienā sava pagasta ciemiņus, tas jau kļuvis par rituālu.

„Visi, kas zina pasākumu, prasa, vai būs kafija. Mēs nevaram pievilt savus apmeklētājus, tāpēc atkal piedāvājam zīļu kafiju,” saka ozolzīļu kafijas  gatavotāja  Aina Pabērza.

Šobrīd  salnu un pirmo teju  mīnus 10 grādu ietekmē  no kokiem birst  pēdējās lapas, līdz ar tām zemē krīt ozolzīles.  Ir pēdējais laiks tās ievākt, saka ozolzīļu kafijas vārīšanas smalkumu pārzinēja Aina Pabērza, piebilstot, ka vismaz Vabolē šogad ozolzīles esot lielas un treknas.

Tātad, dodoties pastaigā pretī rudenim un  baudot lapu zeltu,  der ievākt arī pa kādai saujai ozolzīļu, lai  pamēģinātu pagatavot īpašo kafiju un vēl izjustāk izbaudītu rudens smaržu un garšu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti