Sadaļas Sadaļas

Rucavas baltais sviests - «Īsto latvju saimnieču» recepte

Rucavas novada kulinārais mantojums – baltais sviests – vislabāk izdosies no īsta, trekna lauku krējuma, kas pēc kulšanas vairākas dienas ir pastāvējis vēsumā, ieskābis un kļuvis biezs. Kefīra vietā labāk ieteicams lietot lauku rūgušpienu. Izmēģini pagatavot Rucavas balto sviestu pēc Latvijas Televīzijas raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, rucavietes, maizes cepējas un „Aleju” saimnieces Gunitas Pričinas receptes!

Rucavas baltais sviests

Ielūkoties Gunitas ikdienā var raidījuma "Īstās latvju saimnieces" jaunās sezonas pirmajā sērijā. Aktīvā un nenogurdināmā kurzemniece pati izvēlējās būt pirmā, kura savā sētā uzņems pārējās sešas saimnieces. Viņām par godu "Alejās" dzied Rucavas etnogrāfiskais ansamblis, muzicē Rucavas lauku kapela, bet Gunita galdā ceļ pašas ceptu maizi ar tradicionālo Rucavas balto sviestu, uz oglēm ceptu siļķi un maizes zupu jeb, kā saka Dienvidkurzemē, biguzi.

Gunita Pričina

Rucavas baltais sviests

Nepieciešams:

  • 500 ml krējuma,
  • 200 ml rūgušpiena vai kefīra,
  • sāls.

Pagatavošana:

Bļodā liek pāris lielās ēdamkarotes krējuma un kuļ. Kolīdz sāk atdalīties sūkalas, bļodu nekavējoties liek karsta ūdens peldē, turpina maisīt, līdz masa atkaļ kļūst viendabīga, vijīga un spīdīga. Bļodu liek aukstā ūdens vai ledus peldē, masai pievieno vēl pāris karošu krējuma un turpina kult, neļaujot atdalīties sūkalām. Ja tās tomēr parādās, masu atkal liek karsta ūdens peldē un turpina kult, kamēr masa atkal kļūst viendabīga. Tad, turpinot kulšanu, bļodu no jauna liek aukstajā peldē un pievieno nākamo porciju krējuma. Un tā tik ilgi, kamēr viss krējums ir sakults. Beigās pamazām, pa vienai karotei, pievieno rūgušpienu, maisa, pieber sāli un atkal rūpīgi samaisa. Liek ledusskapī. Pasniedz sastingušu kopā ar pašceptu maizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt