Rekavas vidusskolas pavāres uzvarējušas konkursā «Mana novada garša»

“Novada garša 2020” noslēguma pasākumā, kas aizvadīts pirms nedēļas, pirmo reizi notika konkurss publiskā sektora ēdinātājiem jeb skolu un bērnudārzu pavāriem “Mana novada garša”, kurā piedalījās pa vienai komandai no Latgales, Vidzemes, Zemgales un Kurzemes. Uzvaras laurus konkursā plūca Latgales reģions, ko pārstāvēja pavāres no Viļakas novada Rekavas vidusskolas.

Rekavas vidusskolas pavāres - konkursa "Mana novada garša" uzvarētājasLāsma Zute-Vītola

Pārsteigtas un priecīgas ir konkursa “Mana novada garša” pirmās vietas ieguvējas, pavāres no Viļakas novada Rekavas vidusskolas Maija Priedeslaipa un Anita Bukša. Skolas virtuves ēdamzālē apskatāmas iegūtās balvas, diploms un konkursa "Mana novada garša" trofejas “Sudraba katli”.

Jāteic, pavāres tika pierunātas piedalīties konkursā, un atzīst, ka tas bija liels izaicinājums un pārbaudījums pārvarēt sarežģījumus. Jo mentors, profesionāls pavārs, kuram vajadzēja palīdzēt, saslima, tāpēc ar daudz ko bija jātiek galā pašām.

“Pieredze neatsverama, kaut vai redzējām, kā strādā citi, tāpat kontaktējāmies ar pārējām komandām. Uzzinājām jaunākās pavārmākslas tendences. Zināsim citreiz, kā stresu pārvarēt, droši vien tik briesmīgs stress diez vai kādreiz būs, pēdējā dienā bija milzīgs stress.”

Ēdienkarte sastāvēja no trim ēdieniem: putras, pamatēdiena un deserta, izmantojot konkursā noteiktus produktus, kas ražoti un audzēti Latvijā, kā kartupeļi, burkāni, olas, vista, ķirbis, dzērvenes un vēl citi. Savukārt saldais ēdiens sastāvēja no ķirbja, smiltsērkšķiem, dzērvenēm, mājas siera krēma un grauzdētām drupačām.

“Mēs izvēlējāmies gatavot saldo auzu pārslu biezputru, pārējiem bija sāļās putras, bet mums bija ar aveņu ievārījumu un aveņu mērci; pamatēdiens bija krāsnī apcepti kartupeļi ar grilētiem burkāniem un divu veidu vistas gaļu – malto vistas bumbiņu ar burkāniem un vistas cepeti. Un salāti no svaigajiem kāpostiem un ķirštomātiņiem. Žūrijas vadītājs bija no Somijas un vēl bija no Lietuvas, un Igaunijas, bija sajūsmā par pamatēdienu, visu laiku rādīja, ka patīk!”

Pavārēm ir vairāk nekā 20 gadu pieredze ēdināšanā, un šobrīd ik dienu skolā jāpaēdina vairāk nekā 180 lielāki un mazāki skolēni, bērnudārza audzēkņi un skolotāji. Konkurss bija viena no sadaļām pasākumā “Novada garša 2020”, kura organizators ir Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs sadarbībā ar “Pavāru klubu”. Konkurss publiskā sektora ēdinātājiem notika pirmo reizi. Tā iniciatore ir ''Pavāru kluba'' prezidente Svetlana Riškova, kura šādā veidā vēlas pievērst uzmanību un paaugstināt skolu un bērnudārza pavāru profesijas nozīmīgumu un prestižu.

“Mēs ceram, ka tā būs ilgu gadu tradīcija un skolu ēdināšana uzlabosies un pavāru profesija skolā vai bērnudārzā būs daudz populārāka, jo nav noslēpums, ka ir mazākas algas, ir ļoti daudz porciju, ir fiziski smags darbs, un varbūt iekārtu nav tik daudz un tik labas visur, kā gribētos, bet ir jāstrādā, jo tas ir nopietni, jo bērni ir mūsu nākotne.”

Pavāres no Rekavas vidusskolas, smejoties saka, ka balva ir papildu atbildība, gatavojot bērniem maltītes: “Ja senāk kaut kas nogāja šķībi.., tad tagad teiks: “Jums iedeva pirmo vietu, ko jūs darāt!” Nevar, atbildība lielāka.”

Šādu konkursu – skolu un bērnudārzu pavāriem – organizatori vēlas iedibināt kā tradīciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti