Rāznas ezera zivju zupa – «Īsto latvju saimnieču» recepte

Kulinārijā zuti tā unikālo garšas īpašību dēļ uzskata par delikatesi, tiesa, vienmēr ir jāatceras, ka šīs delikateses garšu un arī izskatu var sabojāt gļotas, kas klāj zuša ādu. Tāpēc pirms gatavošanas gļotas ar nazi, avīzi, smiltīm vai rupjo sāli ir jānoberž. Zuti kā galveno sastāvdaļu savā zivju zupas receptē izmanto Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Sandra Viša. Viņa dzīvo Rēzeknes novada Čornajas pagastā Rāznas ezera krastā, kur dzīvesbiedrs Ēriks 90. gados atguva vectēva zemi.

Sandra Viša

Rāznas ezera zivju zupa

Rāznas ezera zivju zupa

Nepieciešams:

(no šāda produktu daudzuma sanāks 10 porcijas)

  • 5 Rāznas ezera zivis
  • 2 vidēja izmēra zuši
  • 4 burkāni
  • 10 kartupeļi
  • Sīpolloki
  • Dilles
  • Pētersīļi
  • Sāls
  • Pipari
  • 100 g šmakovkas

Pagatavošana:

Ezera zivis notīra un ietin marles saišķītī. Zuti notīra un sagriež nelielos gabalos. Visu liek verdošā ūdenī un uz lēnas uguns vāra 10 minūtes. Ezera zivju saišķīti izņem un atdzesē, pēc tam zivis atbrīvo no ādas un asakām. Katlā pie zuša pieliek notīrītus un palielos gabalos sagrieztus burkānus. Vāra un pēc 10 minūtēm pievieno nomizotus un palielos gabalos sagrieztus kartupeļus. Kad tie jau gandrīz mīksti, pieber zivju gaļu, sakapātus sīpollokus, dilles un pētersīļus, sāli un piparus. Pirms pasniegšanas pielej šmakovku un iemērc pagales galu. Pasniedz ar krējumu.

Rāznas ezera zivju zupa

KONTEKSTS:

Zutim patiešām būtu jābūt delikatesei, jo šīs zivs pastāvēšana ir apdraudēta. Šogad Pasaules Dabas fonds (PDF), turpinot kampaņu par atbildīgu zivju patēriņu, pat aicinājis atteikties no Eiropas zušu (Anguilla anguilla) patēriņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti