Radio veltīta rudzu maizes recepte

Veikala „Grauda spēks” vadītājs Raimonds Biedrītis dalās ar rudzu maizes recepti, kas veltīta Latvijas Radio.

Sastāvdaļas:

vidēji rupji pilngraudu rudzu milti – 300 g
rupji pilngraudu rudzu milti – 700 g
sausais rudzu iesals – 80 g
cukurniedru cukurs – 50 g (2 ēd.k.)
sāls – 2 tējk.
ķimenes – 4 ēd. k.
ieraugs – 180-200 g
silts ūdens – apm. 1 litrs

No šī izejvielu daudzuma iespējams pagatavot divus kukulīšus, katrs 800 – 1000 gramu smagumā.

Pagatavošana:

Ja ieraugs glabājas ledusskapī, tad dažas stundas pirms mīklas pagatavošanas ieraugu izņem no ledusskapja. Cukuru un sāli izšķīdina nelielā daudzumā silta ūdens, pievieno miltus, rudzu iesalu, ķimenes, ieraugu un vēl ūdeni. Tad samīca mīklu, kurai jābūt mazliet mīkstākai, jo rūgstot rupjie rudzu milti uzsūks lieko šķidrumu.

Raudzē siltā vietā 12-24 stundas. Jo ilgāk mīklu raudzē, jo maizei veidojas skābāka garša.

Cepeškrāsni uzsilda līdz 220 grādiem, mīklu liek maizes formās vai veido kukulīšus (to visērtāk darīt ar slapjām rokām). Gan formas, gan plāti ieteicams nedaudz ietaukot un izkaisīt ar miltiem.

Cep 1 - 1,5 stundu, apmēram 40 minūtes pirms gatavības samazinot temperatūru uz 180 grādiem.

Rudzu maizi atdzesē un noliek „nostāvēties” vismaz 12 stundas, jo svaiga, tikko cepta maize būs mazliet mitra un „ķepīga”. Rudzu maizi var uzglabāt līdz 10 dienām.

Svarīgi: no gatavās mīklas nelielu daudzumu (apmēram 200 gramus) ieliek noslēdzamā trauciņā nākamai cepšanas reizei – tas būs ieraugs, un to uzglabā ledusskapī līdz divām nedēļām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt