Pontags ar čirikīm, blefiņi un profitroļi jeb gastronomiskais tūrisms Alūksnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dodoties  uz svešām zemēm, protams, skatām ne tikai dabas ainavas un vēstures pieminekļus, bet vēlamies baudīt arī šai zemei vien raksturīgo virtuvi. Protams, mēs nevaram pārsteigt ar eksotiku, kā Āzijas valstis, vai izsmalcinātību, kā Francijā, bet nu jau arī pie mums, tā sauktais, gastronomiskais tūrisms iezīmējas ar aizvien lielāku piedāvājumu un kafejnīcās, restorānos Latvijas apceļotāji var baudīt ne tikai ierasto karbonādi ar kartupeļiem, bet arī to, kas saistīts ar šo vietu. Šovasar tāds piedāvājums ir arī Alūksnes novada apceļotājiem.

Pontags ar čirikīm, laupītu un reivētu kartupeļu blefiņi un protams, arī Alūksnei tik raksturīgie profitroļi. Tie ir tikai daži no malēniešu ēdienu nosaukumiem, kuri iekļauti Alūksnes novada tūrisma informācijas centra un vietējo uzņēmēju kopīgi radītajā novada īpašajā ēdienkartē. Novada tūrisma organizatore Iveta Veļķere stāsta, ka šim ierosinājumam – akcentēt Malēnijas pusei raksturīgo, atsaukušie seši ēdināšanas uzņēmumi.

Alūksnē katra, savu pusi cienoša ēdināšanas uzņēmuma ēdienkartē ir profitroļi, šis ēdiens te ir tradicionāli galdā gan kāzās, gan bērēs. "Katrīnkroga" šefpavāre Iveta Larionova, kura pati ir siguldiete, stāsta, ka bijis pārsteigums par šī ēdiena nosaukumu.

Un ēdienkartēs netrūkst jau arī citu Alūksnes pusei raksturīgo nosaukumu.

Plus interesantajiem, citur nedzirdētiem nosaukumiem, kā vērtē kafejnīcas "Pajumte" bārmene Līga Trokša, ir jau arī tas, ka šajos ēdienos izmantoti vietējie produkti.

Tā  „Katrīnkrogā” var nobaudīt Alūksnes ezera zivju zupu un rupjmaizes kārtojumu ar apkārtnes mežos lasītajām brūklenēm. Tomēr "Katrīnkroga" saimnieks Druvis Tomsons novērojis, ka pašmāju ceļotājus tik ļoti nemaz šis piedāvājums neinteresē, citādi ir ar ārzemniekiem.

„Katrīnkroga” saimnieks gan arī vērtē, ka vainojama nav tikai pašmāju tūristu zemā maksātspēja, drīzāk nu jau tradicionālāks par Latvijas apceļošanu ir kļuvis lielveikalu tūrisms.

Bet tā kā šovasar Alūksnē paredzēti daudzi lieli kultūras un sporta pasākumi, tad te cer, ka netrūks pilsētas viesu, kas vēlēsies nobaudīt malēniešu  ēdienus. Un ir doma, ka šī tradīcija, veidot novada īpašo ēdienkarti, tiks turpināta un to katru gadu papildinās kāds jauns šīs puses ēdiens

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti