Pistāciju un aveņu svaigā kūka
Sastāvdaļas
Pamatnei
- 120 g pistāciju
- 80 g pekanriekstu vai mandeļu
- 150 g svaigu dateļu bez mizas un kauliņa
- ½ tējkarotes malta kanēļa
- ¼ tējkarotes malta muskatrieksta
Vaniļas krēmam
- 180 g Indijas riekstu
- 100 ml kokosriekstu piena*
- 80 ml izkausētas kokosriekstu eļļas*
- 60 ml citronu sulas
- 3 ēdamkarotes agaves sīrupa
- sēkliņas no 1 vaniļas pāksts
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
Aveņu krēmam
- 180 g Indijas riekstu
- 100 ml kokosriekstu piena
- 80 ml izkausētas kokosriekstu eļļas*
- 60 ml citronu sulas
- 2 ēdamkarotes agaves sīrupa
- 150 g aveņu, saldētu vai svaigu
Dekorēšanai
- pistācijas
- avenes
- piparmētru lapiņas
Pagatavošana
Iepriekšējā vakarā pirms kūkas gatavošanas Indijas riekstus aplej ar siltu ūdeni un ļauj izmirkt vismaz 10 stundas.
Nākamajā rītā sāk gatavot pamatni. Visas pamatnes sastāvdaļas liek blenderī un maļ, līdz tās saveļas viendabīgā masā, bet vēl ir redzami riekstu gabaliņi. Masu izlīdzina 20 cm diametra formā, kurā ieklāts cepamais papīrs. Liek saldētavā sastingt.
Kamēr pamatne sastingst, gatavo vaniļas krēmu virspusei. Blenderī liek visas krēma sastāvdaļas un sablendē, līdz masa ir viendabīga un kļuvusi nedaudz krēmīga. Ar jaudīgu blenderi tas var aizņemt pat 5 minūtes. Nedaudz šķidro masu lej uz iepriekš sagatavotās pamatnes un izlīdzina. Liek saldētavā uz 20 minūtēm, līdz viss ir nedaudz apsalis.
Pagatavo aveņu krēmu. Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē. Pārlej vaniļas masai, izlīdzina un liek saldētavā vismaz uz 5 stundām, līdz viss pilnībā sastindzis.
Ļauj kūkai 15 minūtes nedaudz atkust, tad izņem no formas. Ja nepieciešams, formas sānus sasilda karsta ūdens peldē vai ar virtuves degli. Dekorē ar sasmalcinātām pistācijām, avenēm un piparmētru lapiņām.
Kūku uzglabā saldētavā, bet izņem no saldētavas 30 minūtes pirms pasniegšanas.
*Padomi
Ja nav iespējams Indijas riekstus izmērcēt jau iepriekšējā vakarā, tos var apliet ar verdošu ūdeni un mērcēt tikai 2 stundas. Tiesa, tad jāņem vērā, ka tā vairs nebūs svaigēdāju kūka, jo rieksti ir termiski apstrādāti. Jāpiebilst, ka arī rieksti nebūs tik mīksti, tāpēc vajadzēs ļoti jaudīgu blenderi.
Lai kūka būtu svaigēdāju produkts, kokosriekstu eļļa jākausē karsta ūdens peldē tā, lai tā nepārsniegtu 49 grādu temperatūru.
Ja kokosriekstu piens ir noslāņojies, to samaisa.