Pistāciju un aveņu svaigā kūka – «Es mīlu ēdienu» recepte

LTV raidījums “Es mīlu ēdienu” un dzīves gardēde Ilze Jurkāne ciemojās pie uzlecošās pavārmākslas zvaigznes Betijas Kalējas. Betijas aizraušanās ir saldie ēdieni un kūkas, par tām viņai ir arī pašai savs blogs “Betijas kūkas”. Šoreiz viņa ciemiņus cienā ar savu īpašo “Creme Brule” un vegāno kūku no trīs kārtām.

Pistāciju un aveņu svaigā kūka

Sastāvdaļas

Pamatnei

  • 120 g pistāciju
  • 80 g pekanriekstu vai mandeļu
  • 150 g svaigu dateļu bez mizas un kauliņa
  • ½ tējkarotes malta kanēļa
  • ¼ tējkarotes malta muskatrieksta

Vaniļas krēmam

  • 180 g Indijas riekstu
  • 100 ml kokosriekstu piena*
  • 80 ml izkausētas kokosriekstu eļļas*
  • 60 ml citronu sulas
  • 3 ēdamkarotes agaves sīrupa
  • sēkliņas no 1 vaniļas pāksts
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta

Aveņu krēmam

  • 180 g Indijas riekstu
  • 100 ml kokosriekstu piena
  • 80 ml izkausētas kokosriekstu eļļas*
  • 60 ml citronu sulas
  • 2 ēdamkarotes agaves sīrupa
  • 150 g aveņu, saldētu vai svaigu

Dekorēšanai

  • pistācijas
  • avenes
  • piparmētru lapiņas

Pagatavošana

Iepriekšējā vakarā pirms kūkas gatavošanas Indijas riekstus aplej ar siltu ūdeni un ļauj izmirkt vismaz 10 stundas.

Nākamajā rītā sāk gatavot pamatni. Visas pamatnes sastāvdaļas liek blenderī un maļ, līdz tās saveļas viendabīgā masā, bet vēl ir redzami riekstu gabaliņi. Masu izlīdzina 20 cm diametra formā, kurā ieklāts cepamais papīrs. Liek saldētavā sastingt.

Kamēr pamatne sastingst, gatavo vaniļas krēmu virspusei. Blenderī liek visas krēma sastāvdaļas un sablendē, līdz masa ir viendabīga un kļuvusi nedaudz krēmīga. Ar jaudīgu blenderi tas var aizņemt pat 5 minūtes. Nedaudz šķidro masu lej uz iepriekš sagatavotās pamatnes un izlīdzina. Liek saldētavā uz 20 minūtēm, līdz viss ir nedaudz apsalis.

Pagatavo aveņu krēmu. Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē. Pārlej vaniļas masai, izlīdzina un liek saldētavā vismaz uz 5 stundām, līdz viss pilnībā sastindzis.

Ļauj kūkai 15 minūtes nedaudz atkust, tad izņem no formas. Ja nepieciešams, formas sānus sasilda karsta ūdens peldē vai ar virtuves degli. Dekorē ar sasmalcinātām pistācijām, avenēm un piparmētru lapiņām.

Kūku uzglabā saldētavā, bet izņem no saldētavas 30 minūtes pirms pasniegšanas.

*Padomi

Ja nav iespējams Indijas riekstus izmērcēt jau iepriekšējā vakarā, tos var apliet ar verdošu ūdeni un mērcēt tikai 2 stundas. Tiesa, tad jāņem vērā, ka tā vairs nebūs svaigēdāju kūka, jo rieksti ir termiski apstrādāti. Jāpiebilst, ka arī rieksti nebūs tik mīksti, tāpēc vajadzēs ļoti jaudīgu blenderi.

Lai kūka būtu svaigēdāju produkts, kokosriekstu eļļa jākausē karsta ūdens peldē tā, lai tā nepārsniegtu 49 grādu temperatūru.

Ja kokosriekstu piens ir noslāņojies, to samaisa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti