UZKODA
Pirmais smeķis: Pilngraudu rupja maluma kviešu miltu virteņi
Foto: Latvijas Televīzija
- 100 g rupja maluma pilngraudu kviešu miltu
- 100 g kviešu miltu
- 90 g griķu miltu
- 90 g ūdens
- 1 ola
- 40 g biezpiena
- 100 g žāvēta speķa
- 30 g sīpolu
- sāls
- pipari
- garšvielas
No miltiem, ūdens un olas gatavo stingru mīklu. Kārtīgi samīca un apmēram pusstundu atstāj mierā. Pildījumam smalki sagriež žāvēto speķi un sīpolus. Pievieno biezpienu, piparus, garšvielas un sāli. Visu kārtīgi samaisa. Mīklu izrullē un ar formiņu izspiež apli. Ievieto pelmeņu taisāmajā, ieliek pildījumu un taisāmo saspiež. Gatavos virteņus liek saldētavā. Pirms pasniegšanas, liek verdošā sālsūdenī. Kolīdz uzpeld, ir gatavi. Pasniedz ar skābu krējumu.
GALVENAIS ĒDIENS
Nopietna iestiprināšanās: Sutinātas cūkas ribiņas ar lielajām saknēm un maizes kvasu
Foto: Latvijas Televīzija
- Cūkgaļas cauraudzis vai ribiņas
- sviests vai eļļa cepšanai
- 1 vidēja izmēra kāposts
- burkāni
- kāļi
- rāceņi
- kolrābji
- selerija
- kartupeļi
- sāls
Gaļu sagriež gabaliņos (cik ēdāju, tik gabaliņu), uz pannas sviestā vai eļļā apbrūnina un liek sautējamā katlā ar biezu dibenu. Pārkaisa sev tīkamās garšvielas un sāli. Veselu kāpostu vai pusi kāpostgalvas sadala mazākās daļās, liek uz gaļas un pārkaisa sāli. Tad virsū liek veselus burkānus. Pirms tam tos var apcept sviestā. Arī burkāniem pārkaisa sāli. Vēl pa virsu var likt kāļus, rāceņus, kolrābjus, selerijas un kartupeļus. Tikai jāņem vērā, ka dārzeņiem jābūt palielos gabalos. Visam uzlej mazliet ūdens un sutina, kamēr dārzeņi kļūst mīksti. Pie sātīgā ēdiena var pasniegt maizes kvasu.
Maizes kvass
- 10 l ūdens
- 1 kg kaltētas rupjmaizes garoziņas vai grauzdētas rupjmaizes šķēlītes
- 500 g cukura
- 10 g maizes rauga
Rupjmaizes garoziņas vai šķēlītes ber karstā ūdenī, uzvāra, nokāš un atdzesē līdz apmēram 34ºC. Pievieno cukuru un maizes raugu, samaisa un apmēram divas stundas atstāj siltumā, lai uzrūgst. Pasniedz atdzesētu.
Maza pieturiņa starp nopietno ēšanu: Ķimeņu maizītes
- 280 g miltu
- 120 g margarīna vai sviesta
- 70 g cukura
- 2 olas
- 70 g piena
- 20 g rauga
- 5 g ķimeņu
- sāls
No miltiem, taukvielām, cukura, rauga, piena un olas gatavo rauga mīklu (atstājot vēlākam laikam 1 olu un 10 gramu margarīna vai sviesta) un raudzē līdz gatavībai. Mīklu sadala gabaliņos un veido plaukstas lieluma bumbiņas. Tās liek uz plāts un atkal uzraudzē. Katras bumbiņas vidū veido bedrīti, virsu noziež ar olu, bet bedrītē liek kriksīti margarīna vai sviesta, iekaisa ķimenes un rupjo sāli. Cep 180ºC temperatūrā apmēram 20 minūtes.
SALDAIS ĒDIENS
Saldajā riktē: „Dievu salāti” jeb kailgraudu mieži ar ogām un lazdu riekstiem
Foto: Latvijas Televīzija
- 5 litri auksta ūdens
- 1 kg kailgraudu miežu
- šķipsniņa sāls
- 1 glāze medus
- 100 g lazdu riekstu
- 100 g saldētu vai kaltētu ogu
Kailgraudu miežus ber ūdenī, pievieno sāli un vāra. Sākumā noputo. Vāra, kamēr mieži mīksti. Ik pa laikam apmaisa. Ja masa kļūst par biezu, pielej karstu ūdeni.
Izvārītos kailgraudu miežus atdzesē, pievieno medu, riekstus un ogas. Ogas vēlams izvēlēties skābas, piemēram, smiltsērkšķus. Ja liek rozīnes, nepieciešams pievienot nedaudz citrona sulas. Visu samaisa. Pasniedz nākamā dienā.
Lai labi garšo!