Gatavojot nūdeles, mīkla ik pa laikam jāapkaisa ar miltiem, citādi mīklas strēmeles nūdeļu mašīnā salīp. Nūdeles pirms vārīšanas ieteicams 15 minūtes nožāvēt, lai tās nesalīp. Rosinām paeksperimentēt, gatavojot pašiem savas nūdeles, un līdz ar pīlādžogu pesto atklāt jaunas garšas!
Nūdeles ar pīlādžogu pesto
Sagatavošanas laiks – apm. 60 minūtes (neieskaitot atdzesēšanu)
4 personām
Sastāvdaļas
- 500 g 405. tipa (vissmalkākie un baltākie milti) kviešu miltu
- 4 olas
- 4 ēdamkarotes olīveļļas
- sāls
Sastāvdaļas pīlādžogu pesto
- 100 g eļļas
- 2 vidēji lieli sīpoli
- 200 g žāvētu pīlādžogu
- 100 g valriekstu
- sāls
- pipari
- 2 ml kizila etiķa vai cita augļu etiķa
- 1–2 ēdamkarotes ābolu ievārījuma
Pagatavošana
Pašgatavotās nūdeles
Bļodā iekaisa miltus. Pievieno olas un olīveļļu un pēc garšas pieber sāli. Visas sastāvdaļas samīca viendabīgā mīklā. To vislabāk darīt ar virtuves kombainu. Ja mīkla vēl ir drupana, var pievienot mazliet eļļas.
Mīklu ievīsta pārtikas plēvē un apmēram uz stundu ieliek ledusskapī.
Mīklu sadala daļās, saplacina un vairakkārt izlaiž caur nūdeļu mašīnu, līdz izveidojas vienādas, plānas strēmeles. Mīklu var arī plāni izrullēt ar mīklas rulli.
Pēc tam mašīnas griešanas veltni iestata uz platām nūdelēm un mīklas strēmeles izlaiž caur mašīnu. Sagrieztās nūdeles izliek uz miltiem apkaisīta dvieļa un apmēram 15 minūtes atstāj žāvēties. Tad nūdeles ieliek verdošā sālsūdenī un vāra apmēram 3–4 minūtes. Jo nūdeles ir sausākas, jo ilgāk tās jāvāra.
Pesto
Nolobītus valriekstus sasmalcina mikserī. Žāvētās pīlādžogas smalki sagriež. Sīpolus notīra un smalki sagriež.
Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus. Pievieno valriekstus un tos apgrauzdē. Piemaisa pīlādžogas un visu kopā cep uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes. Ik pa laikam apmaisa, lai nepiedeg. Pielej etiķi un pieber sāli un piparus. Īsi pirms pasniegšanas pievieno ievārījumu. Pīlādžogu pesto samaisa ar svaigi pagatavotajām nūdelēm un uzreiz pasniedz.