Vija Kuļša saimnieko netālu no Krievijas robežas – atjaunotajās Rekavas dzirnavās un vienā no lielākajām Latgales saimniecībām “Kotiņi”, kas specializējas pupu un zirņu audzēšanā un pārstrādē. Vija uzskata sevi par īstu lauku meiteni, jo bērnība aizvadīta laukos, tāpēc viņai nav svešs ne darbs kūtī, ne siena talkas, ne biešu kaplēšana. Vija ir trīs bērnu mamma, kurai maltītes gatavošana no pienākuma pārtapusi par vaļasprieku. Ar prieku rūpējas arī par saimniecības apkārtni un dārzu.
Nepieciešams
(10 personām)
- 200 g lielās pērļu grūbas
- 400 g ūdens
- 400 g ābolu sulas
- 70 g rozīņu
- 1 apelsīns
- 40 g cukura
- rums rozīņu mērcēšanai
- kanēlis
- putukrējums pasniegšanai
Pagatavošana
Katlā ar verdošu ūdeni ieber grūbas un uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, vāra apmēram 15 minūtes, kamēr grūbas uzsūkušas gandrīz visu šķidrumu. Pielej uzsildītu (karstu) ābolu sulu un vāra vēl apmēram 10 minūtes. Ja grūbas nav uzsūkušas visu šķidrumu, uztraukties nevajag, grūbas vēl briedīs. Noņem katlu no uguns, pievieno apelsīna sulu, kanēli, cukuru un rumā izmērcētas rozīnes. Visu samaisa, atdzesē un liek ledusskapī. Pēc pāris stundām pasniedz ar putukrējumu.