No kā iegūt pelnus?
Kulinārijā nav ieteicams izmantot ugunskura pelnus. Viens no vienkāršākajiem veidiem ir tos pagatavot no siena. Vislabāk izmantot bioloģisko Latvijas lauku sienu. To dara ārpus telpām, sienu liek ugunsizturīgā traukā un aizdedzina, neizmantojot degšķidrumu. Tam ļauj kārtīgi sadegt līdz pelnu konsistencei. Tad iegūtos pelnus sablendē vai izsijā caur sietiņu, lai tie būtu smalki.
Pelnus iespējams pagatavot arī no sīpolveidīgiem dārzeņiem – puraviem, sarkanajiem vai baltajiem sīpoliem. Dārzeņus nomizo, sagriež plānās šķēlēs un liek cepeškrāsnī uz sešām stundām apmēram 100 grādos, līdz tie izžuvuši un kļuvuši melni. Pelnus var gatavot arī no skujām vai kadiķa zariem, bet tas ir sarežģītāk.
Marinādes
Marināžu gatavošana ir klasiskākais veids pelnu izmantošanai kulinārijā. To gatavo, piemēram, no olīveļļas, garšvielām, etiķa un nedaudz pelnu. Šāda marināde gaļai piešķir kūpinājuma garšu. Tāpat šādu marinādi var izmantot zivs pagatavošanai, – tās tekstūra kļūs patīkamāka un garša izteiktāka.
Pelnus pievieno arī sausajai marinādei – garšvielas sajauc kopā ar pelniem un ar maisījumu ierīvē gaļu pirms vai pēc tās cepšanas. Maltītei būs garša, kas līdzīga virs uguns gatavotam ēdienam.
Ar pelnu daudzumu nevajag pārspīlēt, jo tiem ir intensīva garša.
Garšviela
Uzberot krēmzupai nedaudz pelnu, tie radīs garšas akcentu. Tātad tos var izmantot kā garšvielu. Tāpat no tiem iespējams pagatavot melno sāli, bet tādā gadījumā nav ieteicams izmantot smalko sāli. Melnais sāls ir kā interesanta dekorācija ēdienam, piemēram, sviestmaizēm.
Mērces
Salātu mērces vai karstos salātus, kuros ir zivs, gaļa vai ceptas saknes, pelni ne tikai iekrāso tumšā krāsā, bet arī piešķir tiem kūpinājuma garšu un sātīgumu. Protams, tos var pievienot arī klasiskai miltu mērcei, papildinot to ar dūmu garšu.
Deserti
Pelnus var izmantot kā pārtikas krāsvielu, pārvēršot desertus melnā krāsā. Šī piedeva nemaina ēdiena garšu. Lai saldajam ēdienam iešķirtu interesantāku garšu, pelni jāpievieno krēmiem.