Sadaļas Sadaļas

Nedzirdīgajiem

Dienas ziņas

Nedzirdīgajiem

Tieša runa. Kā valstij atbrīvoties no negodprātīgām amatpersonām?

Vides fakti

Pavasara dabas veltes uz šķīvja – jaunā pavāra Ritvara receptes ar meža aromātu

Aprīlī katrs jaunais asniņš un pumpuriņš ir dzīvesspara un vitamīnu pilns. Tas priecē ne tikai acis, bet populāri kļuvis arī pašiem uzņemt dzīvo un zaļo. Būtiski gan zināt, kurus augus var izmantot ēšanai.

Speciālisti gan brīdina būt uzmanīgiem ar pavasara labumu izmēģināšanu.

“Pirms kaut ko ņem no dabas un bāž mutē jāpainteresējas, vai nav indīgs.

Kas par daudz, tas par skādi. Un jāņem vērā, ka ir daudz aizsargājami augi. Tas jāpatur prātā gan tējas vācot, gan salātus vācot,” norāda Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Gita Strode.

Par salātiem runājot, pirmais, kas nāk prātā ir lakši – izsargājami, bet tik aromātiski augi. “Neskries klāt katram, kurš mājās salātos gatavo lakšus, ar administratīvo pārkāpumu protokolu. Ja tu paņem vienu lakšu buntīti vienas lakšu audzes vidū, no tā ļaunums nerodas. Bet, ja aiziet un tirdzniecības nolūkos visu šo klajumu nolīdzina…” saka Strode.

Brīnišķīgs vitamīnu avots ir priežu pumpuri. Tie būs laikā imunitātes uzlabošanai un cīņai ar klepu. 

Īpašas garšas nianses un vitamīnus dabā meklē arī profesionāli pavāri. Tāds ir arī Ritvars Toms Logins, kuram ir tikai 17 gadi, bet pavārmākslā jau sevi pierādījis. “Pēdējā laikā cilvēki grib atgriezties pie dabas. Visa tā pārstrādātā pārtika, ĢMO [ģenētiski modificēti organismi – red.]. Viss ir urbanizējies. Visā pasaulē tas redzams,” saka Ritvars.

Vēl viena no dabas veltēm ir zaļās kadiķogas. Tās gatavojas divus gados: pirmajā gadā tās ir zaļas un otrajā kļūst tumši zaļas vai melnas. “Es izmantoju tās zaļās kadiķogas, jo tās ir pilnīgi savādākas garšā kā tās gatavās... Tās ir citrusīgas, un mēs tās  liksim desertā,” saka Ritvars.

Raidījuma “Vides fakti” tapšanas dienā jaunais pavārs nolemj savākt meža aromātu zandarta gatavošanai: “Es ņemšu melleņu kātus, visus šos aromātus,  ņemšu vecās, rudens nokritušās lapas, kas dos baigi interesantu aromātu... Tagad es paņemšu egļu zarus, tie dos superīgu aromātu – tādā pašā tehnikā var pagatavot bumbierus.”

Pirms Ritvars ved savā dabas garšu ceļojumā, vēl jāsalasa  nepieciešamais salātiņiem… grāvmalā. “Lūk, šī ir gārsa, kas vasarā saaug milzīga un ir nezāle, bet pavasarī ir garšīga un vērtīga. Tie ir desmit reizes vērtīgāki par audzētajiem salātiem,” spriež pavārs.

Viņš nolemj gatavot trīs ēdienus: uzkodā savvaļas zaļumu salāti ar lakšu majonēzi un kūpinātu lasi. Tad ar nepacietību Ritvars ķeras klāt pamatēdiena gatavošanai: “Esmu pārliecināta, ka daudzi no jums smaida un gaida, kas tad te sanāks. Bet pirms tam pagatavojam mērcīti, kuras pamats derēs gan zandartam, gan desertam – šeit tiks izmantoti manis salasītie priežu pumpuri, Latvijas ziemas āboli, brūnais cukurs.”

Ķeroties klāt zandarta gatavošanai meža aromātos, Ritvars teic, ka tas ir pavisam vienkārši: “Ņemam pīli vai citu keramisku tauku ar vāku un ņemam mūsu meža veltes.” Pīlē tiek ieklātas salasītās meža veltes – lapas, skujas, mētras, sūnas - un ieguldīta apsālītā zivs un apklāta ar šīm pašām veltēm.

Piedevās ir grūbās, kas gatavotas ar svaigām nātrēm, sviestu un kazas sieru. “Varam lieta ar ūdeni, bet es izvēlējos bērzu sulas – tvaikojot šos aromātus atraisīs,” ar mazu noslēpumu dalās Ritvars.

Ritvara sarūpētais mielasts ir grezns: karsti kūpināts lasis ar lakšu majonēzi, paipalu olām un gārsa, pieneņu un citas lapiņas, desertā ir kadiķogu muss ar ābolu mērcīti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt