Pārbaudītas 7 uzkodu receptes Eirovīzijas līdzjutēju našķu galdam

Tiem, kuri jau nevar sagaidīt, kad šovakar varēs sēsties pie televīzijas ekrāniem, lai justu līdzi kādam no Eirovīzijas dziesmu konkursa dalībniekiem, LSM.lv piedāvā īsināt laiku, pagatavojot gardas uzkodas – gan sāļas, gan saldas, gan vienkāršākas, gan virtuozākas.

Speķmaizītes ar lociņiem Zemgales gaumē

Lieliskākās uzkodas tiek gatavotas no vienkāršākajām sastāvdaļām – tā tas ir arī ar šīm speķmaizītēm. Pokaiņu puses saimnieces Marikas recepte.

 

Nepieciešams

  • Saldskābmaize, vēlams pašu cepta
  • Sālīts un apžāvēts speķis, vēlams gatavots mājās
  • Svaigi sakapāti lociņi                                              

Pagatavošana

  1. Maizīti sagriež šķēlēs.
  2. Speķi sakapā mazos kubiņos kā rasolam un ziež bagātīgi uz maizes šķēlēm.
  3. Pa virsu pārkaisa sagrieztus zaļos lociņus.

Siera pīrādziņi

Šo pīrādziņu gatavošana aizņem vien 15–20 minūtes ar nosacījumu, ja izmanto saldēto mīklu. Organizācijas "mammamuntetiem.lv" vadītājas Ingas Akmentiņas-Smildziņas recepte.

Nepieciešams

  • sviesta rauga mīkla
  • tomātu pasta
  • rīvēts siers (ledusskapī var sagrabināt dažādus pāri palikušos siera gabaliņus)

Pagatavošana

No mīklas ar glāzi izspiež apļus un kārto kēksiņu formās. Iespiež nedaudz tomātu pastas. Ber virsū rīvētu sieru. Pildījumu var bagātināt ar ķirštomātiņiem, spinātiem, gaļu, vārītu olu, garnelēm, foreli un citām sastāvdaļām, kas vien garšo un ir pieejamas.

Cep 200 grādos apmēram 12–15 minūtes.

Ieteikums

No šīs mīklas var gatavot arī saldos pīrādziņus – uzliek krējuma vai krēmsiera piciņu, kanēli ar cukuru, ābolu šķēlītes, banānu, ievārījuma piciņu, magones vai citu pildījumu, kas nu katram garšo.

Lauras Matildes vienkāršie siera našķi

Lauras Matildes Ikertes siera našķi ir vienkārši pagatavojama, taču izcili garda uzkoda. Turklāt nekādas stingrās receptes tai nav – galvenais ir siers, un ar pārējām sastāvdaļām var improvizēt atkarībā no iespējām un iedvesmas.

Lauras siera našķi.

Pagatavošana

  • Ņem Krievijas sieru, jo tas labāk kūst.
  • Sarīvē plānā kārtiņā pannā uz cepampapīra.
  • Pārkaisa ar visdažādākajām sēkliņām, kas nu kuram garšo.
  • Nebaidīties ar jaunu apvāršņu meklēšanu, izmēģinot jaunas garšas. Laura iesaka, piemēram, Latvijā audzētu sējas idru (tā dēvēto Latvijas sezamu).
  • Pāri atkal pārrīvē sieru.
  • Pikantumam Laura iesaka pārkaisīt čili pulveri – vislabāk paša audzētu un gatavotu.
  • Īpaši neparastu toni un garšas pārsteigumu piešķir ciedru rieksti.
  • Cep cepeškrāsnī līdz zeltainam brūnumam, visu laiku uzmanot.
  • Salauž gabalos, un našķis gatavs.

Saldie biezpiena pončiki

Daudziem eļļā vārītie biezpiena pončiki jeb virtuļi saistās ar bērnību. Nedaudz neparastāku šo klasisko saldēdienu var padarīt, parastā biezpiena vietā izmantojot kazas piena biezpienu, iesaka zāļu sieva Agrita Gailīte no Rankas.

Saldie biezpiena pončiki

Nepieciešams:

  • 350–400 g kazas piena biezpiena
  • 2 lielas lauku vistu olas
  • ½ glāze cukura
  • 1 glāze miltu
  • 1 paciņa vanilīna cukura
  • 1 tējkarote sodas, pārlietas ar citrona sulu
  • sāls
  • eļļa pončiku vārīšanai
  • pūdercukurs

Pagatavošana

  1. Olas sakuļ ar cukuru, vanilīna cukuru, šķipsnu sāls un sodu.
  2. Tad pievieno biezpienu un miltus un visu sajauc viendabīgā masā.
  3. Mīklu atstāj 15–20 minūtes uzbriest.
  4. No mīklas veido bumbiņas un liek tās vārīties uzkarsētā eļļā, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.
  5. Gatavos virtuļus apber ar pūdercukuru un pasniedz.

Leģendārās Aulejas kļockas

Pagatavo aulejietes Janīnas Dzalbes leģendārās kļockas, kuras eksprezidents Raimonds Vējonis savulaik ieteicis ēst ar rokām!

Pagatavošana

  • Ņem 3 litrus piena, sasilda tādu pasiltāku.
  • Pienam pieliek 200 g sviesta vai margarīna – to parasto, lai nav “buterbrodais” (sviestmaižu).
  • Noņem pienu no uguns, ieber glāzi cukura (200 g) un puskaroti sāls. Iemaisa.
  • Ar sietiņu iesijā kviešu miltus – lai sanāk tāda kā plāno bļinu mīkliņa.
  • Pievieno eļļu (parasto – saulespuķu) 4 karotes, izmaisa.
  • “Dalej” iepriekš uzbriedinātu raugu – 1 “paceņu” cietā rauga, bet var arī sauso.
  • Vēl piesijā miltus  un mīca kārtīgi – lai mīkla nebūtu pārāk bieza, lai paliek staipīga.
  • Samīcīto mīklu noliek siltā vietā, lai sāk celties.
  • Neļauj nobriest līdz galam – kad pacēlusies uz pusi, tad vajag taisīt kļockas.
  • Janīnas kundze iesaka netaisīt mīklas desiņu un lieki neviļāt katru kļocku miltos, jo milti padara ēdienu cietu, bet šeit vajag saglabāt mīkstumu.

Pildījums

  • Pildījumam ņem 1 kg biezpiena – tāda sausāka, stingrāka, ne ūdeņaina. Ja cieši graudains, vajag pārmalt.
  • Iesit 6 olas – dzeltenumus, baltumus – visu kopā.
  • Klāt 1 “paceņu” vaniļas cukuru un visu kārtīgi pārmīca.
  • Biezpienu vajag jau sataisīt gatavu pa mīklas briešanas laiku, jo tad vairs nav laika pīckāties.
  • Kļockas pārsmērē ar olu un cep 150–170 grādu temperatūrā, līdz kļūst smuki dzelteni brūnas.
  • Kamēr kļockas krāsnī, sagatavo mērci.

Mērcīte

  • Mērcītei vajag saldo krējumu vai riktīgu pienu, sviestu, cukuru un vaniļas cukuru.
  • Gatavās kļockas saliek caurdurī un pārsilda karstos ūdens tvaikos minūtes 10.
  • Kļockas saber bļodā un pāri pārlej sagatavoto mērcīti.
  • Pasniedz siltas.

Gvakamole "Īsto latvju saimnieču" gaumē

Krēmīgi atspirdzinošā gvakamole vienmēr atgādina vasaru, taču tā iederēsies jebkurā gadalaikā. Uzziesta uz svaigas maizes vai grauzdiņa, gvakamole būs lieliska uzkoda. Izmēģini pagatavot to pēc raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Līgas Lieplapas receptes.

Gvakamole “Īsto latvju saimnieču” gaumē

 

Nepieciešams

  • 3 avokado
  • ½ sīpola
  • ½ citrona sulas
  • sāls

Pagatavošana

Avokado nomizo, atbrīvo no kauliņa un saspaida, lai veidojas viendabīga masa. Pieliek smalki sakapātu sīpolu, pievieno citrona sulu un sāli. Visu samaisa. Pasniedz uz svaigas maizes vai grauzdiņiem.

Kale jeb kacenkāpostu čipsi

Kacenkāpostu jeb kale čipsi ir interesanta alternatīva parastajiem čipsiem. Jāuzmanās, lai nepārsālītu, kā arī garšvielas jāpievieno vienmērīgi. Var izmantot vairākas garšvielas, lai novērtētu, kuras garšo vislabāk.

Nepieciešams

  • 1 kacenkāposts
  • mazliet olīveļļas
  • 1 tējkarote Espeletas piparu pulvera (var aizvietot ar čili pulveri)
  • 1 tējkarote rauga pārslu
  • 1 tējkarote kaltēta timiāna
  • jūras sāls

Pagatavošana

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.

Nomazgā kacenkāpostu lapas. Izgriež kātu un sazarojumus. Tad lapas saplūkā nelielos gabalos, nožāvē salātu centrifūgā vai vienkārši caurdurī un pārliek bļodā. Uzpilina olīveļļu un kārtīgi samaisa, lai eļļa vienmērīgi noklātu lapas.

Plāti izklāj ar cepampapīru un uzliek kacenkāpostu lapas. Uzmanīgi sasāla un pēc garšas pieber Espeletas piparus.

Uzkaisa rauga pārslas un timiānu. Lapas cep cepeškrāsnī vidējā līmenī 180 grādu temperatūrā apmēram 10–12 minūtes, līdz tās kļūst kraukšķīgas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt