Parastās ābolkūkas no skābajiem āboliem. Recepte no pagātnes

Septembris un oktobris – ābolu laiks, kad pēkšņi jādomā, kā lai ražas kalnus izmanto un kam lai izdala. Šī recepte aizgūta no izdevuma "Zeltene" 1936. gada oktobra numura.

Nepieciešams:

  • 200 grami kviešu miltu;
  • 150 grami sviesta;
  • 1/3 glāze ūdens;
  • 1 tējkarote etiķa;
  • ola;
  • 500–750 grami skābo ābolu;
  • cukurs un kanēlis pēc garšas.

Pagatavošana:

Skābos ābolus noskalo, sagriež gabaliņos un ar nelielu ūdens daudzumu savāra putrā, tad izberž caur sietu un iegūtajai masai pievieno pēc garšas cukuru un kanēli. Ja vajadzīgs, visu masu vēl ievāra mazliet biezāku.

Izsijātos miltos saplucina sīkos gabaliņos trešdaļu no receptē norādītā sviesta daudzuma, tad pievieno aukstu ūdeni un etiķi, ātri samīca vidēji stingru mīklu, kuru izveltnē apmēram puscentimetru biezā plāksnē.

Pusi no pāri palikušā sviesta, kuru iepriekš viegli saspaida, izklāj uz mīklas plāksnes piciņās un pēc tam ar nazi nolīdzina.

Ar sviestu noziestas mīklas plāksni saloka deviņās daļās, tad mīklu vēlreiz izveltnē un atkal līdzīgi saloka. Pēc tam mīklu veltnē trešoreiz un tāpat kā iepriekš pārklāj ar pāri palikušo sviestu, saloka, izveltnē vēlreiz, saloka, un tad mīkla gatava veidošanai.

Galu galā mīklu izveltnē apmēram 1/3 centimetru biezā plāksnē, kuru liek uz maizes plātnes, viegli sadursta ar dakšiņu, pārziež ar pussaputotu olu un cep vidēji karstā krāsnī, kamēr mīkla pilnīgi sausa, viegla un ārpusē skaisti brūna.

Labi izceptai ābolkūku mīklai cepšanas laikā jāizceļas, jāpaliek kārtainai. Atdzisušu mīklu sadala divās daļās, starp abām ieziežot apmēram pirksta lieluma biezu kārtu svaigi vārītas ābolu masas. Tad kūku sagriež kantainos gabaliņos, pārkaisa ar pūdercukuru un pasniedz pie tējas vai kafijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti