Ierastām kustībām uz jau mājās izceptajiem biskvītiem rindojas gan zemenes, gan krēma rozes, gan arī svaigi burkāni. Kūku cepšana ir šo saimnieču vaļasprieks un sirdslieta, bet par to, kādai jābūt tortei ar Zemgales garšu, priekšstats katrai saimniecei savs.
"Mīļākā ir rupjmaizes kūka ar āboliem un lazdu riekstiem, bet šodien būs citronkūka ar nosaukumu ''Doroteja''. Gatavota, izmantojot senās receptes," stāsta konkursa dalībniece no Bauskas Agnija Ruhocka.
Kulināro mantojumu savām tortēm izmanto daudzas kūku cepējas, vien vienai tas noskatīts no senām pavārgrāmatām, bet cita izmanto senu ģimenes recepti.
"Tā ir tradicionālā lauku torte ar vārīto krēmu, un es uzskatu, ka tā ir Latvijas bagātība. Nu nav citur tādu kūku, kādas ir pie mums. Citas kūkas mēs varam aizgūt no citurienes, bet nevaram mēs to vārīto krēmu citur tik garšīgu dabūt, kāds viņš ir pie mums," skaidro konkursa dalībniece no Baldones Ilze Kupča.
Starp desmit labākajām toršu cepējām, kuras izcīnījušas iespēju piedalīties Zemgales reģionālajā pusfinālā, ir arī 14 gadus vecā Betija, kura ar gardo lietu cepšanu sākusi nodarboties deviņu gadu vecumā.
"Nu, man mājās neviens īpaši negatavo. Man pašai tas likās ļoti interesanti. Kad es biju maziņa, šķirstīju pavārgrāmatas un tā arī viss sākās," atzīst jaunā kūku cepēja np Tukuma.
''Kūku meiteņu'' darbu vērtēja žūrija, kuras sastāvā ir gan profesionāli pavāri, gan labas saimnieces un vienkārši - kārumnieki.
Lai gan izvēle nebija viegla, uz finālu Rīgā, kur 15. augustā tiksies visi pusfinālu uzvarētāji, tiek sūtīta baldoniete Ilze Kupča un jelgavniece Līga Bandeniece - Silgaile, kura žūrijas vērtējumam nodeva savu pašas cepto kāzu torti.
Jau nākamajā nedēļas nogalē tiks noskaidrotas labākās toršu cepējas Kurzemē.