Kartupeļi
Iecienīta piedeva Jāņu mielastam ir ugunskurā cepti kartupeļi. Lai būtu pilnīgi droši, ka kartupeļi izdosies gardi, izcepsies ātri un būs gatavi, tos pirms tam var izvārīt. Pirms cepšanas ugunskurā tos tikai jāietin folijā un cepot jāpagaida, kamēr tie no ārpuses ir nedaudz melni. Tāpat jau izvārītus kartupeļus var cept arī uz grila restēm.
Dārzeņi
Vēl viena garšīga piedeva ir grilēti dārzeņi, piemēram, lielos gabalos sagriezta papirka, cukīni un sēnes. Dārzeņus sākumā nemarinē, tikai nedaudz apslaka ar eļļu un grilē, norādīja pavārs.
Tad, kad tie apcepti, dārzeņus var samaisīt ar marinādi, ko gatavo no dažādiem sakapātiem zaļumiem, eļļas, ķiplokiem un etiķa vai kādas saldenas mērces.
Pirms pasniegšanas, dārzeņi tikai jāuzsilda, tie būs sulīgi un nebūs sažuvuši. Ja darīsiet otrādāk, sākumā marinējot un tad cepot, visas garšvielas ap dārzeņiem sadegs pirmās, tā darīt nevajag, norādīja Purmalis.
Vistas šķiņķis ar ādu
Tieši pēc tāda paša principa gatavo arī vistas šķiņķīšus ar ādu. Tos izņem no iepakojuma, jēlus, neapstrādātus, pirms tam nemarinētus, apcep uz grila no abām pusēm tā, lai gaļa ir uz apmēram 80-90% gatava. To var noteikt, vienu gabaliņu pārgriežot, vidū gaļai jābūt vēl rozīgi baltai.
Sacepto gaļu liek katlā vai lielā pannā ar vāku, pievieno sojas mērci, sakapātu ķiploku, var pievienot arī balzamiko. Tad gaļu uzsilda, tā pabeidzot gatavot pilnībā. Purmalis norādīja, ka šādā veidā gatavojot, gaļa netiek pārcepta un nepaliek sausa.
Cepot gaļu Jāņos, pavārs ieteica
-
pirkt svaigu gaļu, jo dienām ilga marinēšana nav priekšnoteikums garšīgam šašlikam
-
sāls jāber tikai cepšanas brīdī vai uzreiz pēc cepšanas, nevis pirms, jo no gaļas izvelk ārā mitrumu
-
gaļu nedrīkst pārcept, noņemot no grila, tā var būt vēl pavisam nedaudz jēla, tad to ieliek traukā ar vāku atpūsties, savilkties
Sojšliks
Ja nav vēlmes svētkos ēst gaļu, to var aizstāt ar sojšliku, kas ir šašliks, kas pagatavots no sojas gabaliņiem. Vispirms sojas gabaliņi buljonā vai ar garšvielām bagātā ūdenī jāuzvāra apmēram 10, 15 minūtes. Šādi soja iegūst garšu. Ūdeni nokāš un izspiež to arī no sojas gabaliņiem, tad tos iemarinē barbekjū, saldo čili vai kādā citā mērcē vai marinādē. Tad šojšliku tikai jāizcep, kas arī neprasa ilgu laiku, jo sojas gabaliņi nevar būt jēli, tie tikai no ārpuses uz grila nedaudz jāapbrūnina.
Kāpostu salāti
Svētkos vasarā jāuzmanās pasniegt salātus, kuri sajaukti ar krējumu vai majonēzi, jo liela karstuma gadījumā tie ātri bojājas.
Lieliska un vienkārša alternatīva, ko var pagatavot labu laiku pirms ciemiņu ierašanās, ir kāpostu salāti.
Jāsagriež sarkanais kāposts, parastais kāposts, Ķīnas kāposts. Tiem jāuzber virsū sāls, pipari, nedaudz cukura, jāpievieno etiķis. Viss ar rokām kārtīgi jāsamīca un uz pāris stundām jāatstāj. Pirms pasniegšanas tiem var piebērt grauzdētas saulespuķu sēkliņas. Tad garšīgi un svaigi salāti, kas uz svētku galda var stāvēt līdz pat rītam, ir gatavi.