Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Devītā recepte

Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Viena katla ēdiens

Nogaršo ar Pieci. Desmitā recepte

Ne tik sarežģīta medus kūka. Recepte kā svētkiem, tā ikdienai

Medus kūka ir deserts, kas slavens ar savu ilgo gatavošanas laiku, taču, ja iemanās, medus kūkas gatavošana vairs nav tik sarežģīts process, turklāt tas ir tās garšas vērts. Ar savu medus kūkas recepti Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" dalījās pavārs Renārs Purmalis.      

Nepieciešams:

  • 250 grami medus;

  • tējkarote sodas;

  • trīs olas;

  • 500 grami miltu;

  • 250 grami cukura;

  • skābais krējums.

Pagatavošana:

Vispirms metāla bļodiņā ūdens peldē, lēni burbuļojot, silda medu. Kad medus ir palicis šķidrs, tam pievieno tējkaroti sodas. Šajā mirklī medus un soda kārtīgi uzputos, tāpēc bļodiņa, kurā to karsē, jāizvēlas pietiekami liela, lai putas nepārietu pāri tās malām. 

Tad bļodu ar medus un sodas maisījumu noņem no ūdens peldes un kārtīgi atdzesē. Kad masa atdzisusi, pievieno trīs sakultas olas. Tad mīklai pievieno divas glāzes miltu un cepšana var sākties. 

Pavārs ieteica laikus sagatavot cepampapīra plāksnes un izmantot divas cepešpannas, ko vienu pēc otras ņemt ārā un nomainīt, tā nedaudz paātrinot procesu. Ar cepampapīru noklātā cepešpannā jāuzlej apmēram viens kausiņš mīklas tā, lai veidojas pavisam plāna, gandrīz caurspīdīga kārtiņa, tā jāizlīdzina, lai būtu vienmērīga. Tad tā jāliek līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz apmēram divām, trijām minūtēm. Kad kārta izcepusies viegli brūna, to izņem no cepeškrāsns un liek cepties nākamo kārtu. Tā atkārto, līdz izcepta visa mīkla. 

Kad kūkas kārtas atdzisušas, tām apgriež maliņas, lai veidotos vienāda forma. Atgriezumus ieliek 100 grādu karstā cepeškrāsnī un pakaltē, līdz mīkla izžuvusi un viegli drūp. Tad izkaltētos kūkas atgriezumus blenderī, piestā vai vienkārši ar rokām sadrupina, izveidojot drupačas, ar kurām vēlāk dekorēs kūku. 

Nobeigumā veido kūku, starp tās kārtām smērējot krējumu un cukuru.

Pavārs norādīja, ka, ja cukuru krējumam pievieno uzreiz, tas kļūst pārāk šķidrs, tāpēc viņš ieteica divus risinājumus:

  • Pirmais – jau no sākuma padarīt skābo krējumu biezāku. To dara, iepriekšējā vakarā krējumu atstājot uz sieta vai marles tā, lai pa nakti lēnām izpil liekais šķidrums.
  • Otrs, vienkāršākais variants, ir, kārtojot kūku, skābo krējumu nevis uzreiz sajaukt ar cukuru, bet gan uz katras kārtas smērēt skābo krējumu un tad pa virsu uzbērt cukuru. Tādā veidā tas nesulosies un paliks biezā konsistencē.

Īpašai garšai starp kārtām var pārliet vēl medu. 

Kad visas kūkas kārtas apsmērētas ar krējumu un cukuru, to apber ar iepriekš sagatavotajām drupačām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt