"E621" ir ķīmiska viela - glutamīnskābes nātrija sāls, un austrumu zemēs to uzturā izmanto jau tūkstošiem gadu. Tā ir viela, kas uzrunā mēles garšas kārpiņas, viela, ko pievieno papildus, bet tā ir arī dabīgi ikdienas pārtikas produktos.
Bez nātrija glutamāta pievienošanas var arī ražot pārtikas produktus un tie garšo labi. Galvenais nosacījums – pamatsastāvdaļām jābūt bagātīgām un vairāk jāiegulda darbs, lai pagatavotu, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot?" atzīst dietoloģe, Paula Stradiņa slimnīcas Dietoloģijas dienesta vadītāja, RSU Sporta un uztura katedras docente Laila Meija un LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne, profesore Inga Ciproviča.
Parasti ēdieni, kuriem pievienots nātrija glutamāts, nebūtu ieteicamāko produktu sarakstā arī bez šīs piedevas, jo satur lielu sāls daudzumu, pastāstīja speciālistes.
Vieni šo e-vielu Nr.621, jeb nātrija glutamātu sauc par pasaules glābēju, jo, jebkurai ēdamai lietai pievienojot "E621", to apēdīs ar gardu muti. Savukārt citi saka, ka tā ir narkotika un izraisa pamatīgas veselības problēmas.
"Pārtikas produktiem "E621" pievieno, lai kompensētu pārstrādes procesā zudušās garšas īpašības.
Piemēram, kad mājās vāram gaļu, ekstraktvielas no gaļas pāriet buljonā un mūsu garšas kārpiņas uzrunā buljons. Ir dažādi apstrādes procesi, kur izejvielu garša kļūst arvien vājāka, un patērētājiem bieži neizteiktāka produkta garša asociējas ar nepilnvērtīgu kvalitāti, skaidro Inga Ciproviča.
Šo vielu pievieno lielākajai daļai rūpnieciski ražoto gaļas izstrādājumu, piemēram, desām, kūpinātiem šķiņķiem.
Līdz šim veikti daudzi un plaši pētījumi par nātrija glutamātu, bet viennozīmīgi nevar teikt, ka no nātrija glutamāta rodas atkarība. Ir pētījumi, ka šī viela veicina apetīti, pastiprina rijību, tas uzrunā un mazina izjūtu, cik cilvēks var apēst.