Vija Kuļša saimnieko netālu no Krievijas robežas – atjaunotajās Rekavas dzirnavās un vienā no lielākajām Latgales saimniecībām “Kotiņi”, kas specializējas pupu un zirņu audzēšanā un pārstrādē. Vija uzskata sevi par īstu lauku meiteni, jo bērnība aizvadīta laukos, tāpēc viņai nav svešs ne darbs kūtī, ne siena talkas, ne biešu kaplēšana. Vija ir trīs bērnu mamma, kurai maltītes gatavošana no pienākuma pārtapusi par vaļasprieku. Ar prieku rūpējas arī par saimniecības apkārtni un dārzu.
Nepieciešams
(10 personām / ~ 3 l zupas)
- 1,5 l liellopa vai cūkgaļas buljona
- 150 g miežu grūbu
- 150 g burkānu
- 200 g sīpolu
- 0,5 l tomātu sulas
- ķiploki
- sāls
Pagatavošana
Katlā ar verdošu buljonu ieber noskalotas grūbas un uz lēnas uguns vāra apmēram 30 minūtes. Pievieno viegli apceptus rīvētus burkānus un smalki sagrieztus sīpolus. Vāra 10 līdz 15 minūtes. Pielej tomātu sulu un pierīvē ķiplokus. Vēlreiz uzvāra un uz pusstundu atstāj ievilkties. Pasniedz ar krējumu un/vai sakapātiem zaļumiem.
*Zupai var pievienot arī kubiņos sagrieztu žāvētu vai kūpinātu cūkgaļu.