Marinēts trusis ar krokainajiem kartupeļiem
Sastāvdaļas
- 1 vidējs trusis, apm. 1,5 kg
- 3 timiāna zariņi
- eļļa cepšanai
- 1 kg mazu kartupeļu
- 250 g rupjā sāls
Marinādei (trusis vienu dienu iepriekš jāiemarinē):
- 3 ķiploka daiviņas
- rupjais sāls
- 1 eļļā konservēta sarkanā čili pipara pāksts
- sarkanās paprikas pulveris
- 1–2 oregano zariņi
- 1–2 timiāna zariņi
- 1–2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
- apm. 60 ml olīveļļas atkarībā no truša izmēra (eļļa cepšanai)
Sarkanajai mērcei:
- truša aknas
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 sarkanā čili pipara pāksts
- 1 ēdamkarote sarkanvīna etiķa
- 50 g maizes grauzdiņu
- 1–2 timiāna zariņi
- sāls un pipari
Pagatavošana
Trusi nomazgā un nosusina. Pēc tam sadala daļās un sagriež gabalos. Arī aknas nomazgā, nosusina un sagriež.
Marinādei notīra un sagriež ķiploka daiviņas. Oregano un timiānu noskalo aukstā ūdenī, nopurina un noplūc lapas. Čili pipara pāksti pārgriež, izņem sēklas, pāksti sagriež mazos gabaliņos. Augus, paprikas pulveri un čili pipara pāksti samīca piestā, vienlaikus pielejot eļļu. Beigās piejauc sarkanvīna etiķi. Truša gabaliņus un aknas šajā maisījumā marinē vismaz 6 stundas, bet labāk atstāt uz visu nakti. Gabaliņus marinādē ik pa laikam apgriež.
Nākamajā dienā truša gabaliņus izņem no marinādes. Augstā pannā uzkarsē olīveļļu un apcep gaļu no visām pusēm. Pieber sāli un piparus.
Lai pagatavotu sarkano mērci, pārgriež čili pipara pāksti, izņem sēklas un sagriež pāksti mazos gabaliņos. Timiānu noskalo aukstā ūdenī, nosusina un noplūc lapas. Citā pannā uzkarsē olīveļļu, uzcep aknas un pieliek tām čili piparu. Pievieno sarkanvīna etiķi, maizes grauzdiņus un timiānu un visu sablendē. Pēc garšas pieber sāli un piparus un pārlej pāri truša gabaliņiem. Pielej mazliet ūdens, pieliek pāris timiāna zariņus un to visu apmēram 20 minūtes vāra uz lēnas uguns.
Lai pagatavotu krokainos kartupeļus, mazos kartupeļus nomazgā un kopā ar sāli un ūdeni ieliek katlā. Jāpielej tikai tik daudz ūdens, lai tā līmenis būtu 2 centimetrus zem augšējiem kartupeļiem. Kartupeļus īsu brīdi pavāra un tad bez vāka atstāj vārīties uz lēnas uguns, līdz ūdens ir iztvaikojis un kartupeļi sāk krokoties. Kartupeļus ik pa laikam sakrata, lai to mizu viscaur klātu sāls.