Piecas garšas

Bērnības garša - cidonijas

Piecas garšas

Medus

Mandarīni kulinārijā

Mandarīnu ievārījums, cukurs vai deserts – kā vēl izmantot sezonas citrusaugļus

Ziemassvētku sezonā iecienītos mandarīnus var ēst ne tikai vienus pašus, bet izmantot dažādos pamatēdienos, piedevās un no to mizām pagatavot arī garšvielas, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” atklāja pavārs Ritvars Toms Logins.

Mandarīnus var ēst ne tikai vienus pašus, ļoti garšīgi tie ir dažādos gaļas salātos un mērcēs, kas gatavotas uz majonēzes vai krējuma bāzes. Tāpat var izmēģināt tos uzlikt uz kūpinātas zivs vai svaigas zivs, piemēram, gatavojot uzkodu maizītes. Apelsīnam līdzīgā citrusu garša tās labi papildinās. 

Mandarīnu ievārījums

 

Mandarīnu ievārījums. Ilustratīvs attēls

Kad mandarīni svaigā veidā apnikuši, var uzvārīt ievārījumu. Tas savā garšā apvieno saldenumu, skābenumu un vieglu rūgtumu. Šī kombinācija izcili papildinās siera garšu vai grauzdētu maizi. 

Ievārījuma receptei nepieciešami divi kilogrami nomizotu mandarīnu, 250 grami cukura, divu citronu sula un glāze ūdens. Sastāvdaļas liek katlā uz pusstundu lēni burbuļot.

Masa pati vāroties izdarīs visu ievārījuma konsistencei nepieciešamo procesu, jo mandarīnu sastāvā jau ir pektīns, tāpēc to vai speciālo ievārījuma cukuru atsevišķi pievienot nevajag.

Kad masa gatava, to atdzesē līdz istabas temperatūrai, pēc tam uzglabā ledusskapī. No minētā sastāvdaļu daudzuma sanāks divas puslitra burciņas ievārījuma. 

Plaucēti mandarīni sīrupā

 

Mandarīni

Plaucētus mandarīnus sīrupā apvienojot ar putukrējumu, šokolādes vai kādas citas garšas krēmu, sanāk vienkāršs un garšīgs svētku deserts. 

Vispirms atsevišķi jāuzvāra sīrups. To gatavo, ievērojot ūdens un cukura attiecību 1:3. Vienu litru ūdens un 300 gramu cukura vāra līdz vieglai sīrupa konsistencei, kad parādās zeltaina krāsa, bet vēl nav izveidojusies tumša karamele. Sīrupam var pievienot dažādas garšvielas pēc gaumes, piemēram, kanēļa standziņu vai krustnagliņas. Savārītajā sīrupā uz 5 minūtēm liek nomizotus mandarīnus, nedaudz pavāra un ņem nost no uguns, ļauj atdzist. 

Mandarīnu mizu izmantošana

 

Mandarīni

Mandarīnu miza ir ļoti garšas piesātināta, turklāt tās izmantošana kulinārijā palīdz samazināt izmesto pārtikas atkritumu daudzumu. 

No mandarīnu mizām iespējams pagatavot mandarīnu cukuru, ko pēc tam izmantot jebkur – putrās, desertos, ēdienā, ko vēlamies saldināt.

Lai to pagatavotu, mandarīnu miziņas sagriež strēmelēs, saber kopā ar cukuru, nedaudz samīca un atļauj masai pāris dienas pastāvēt noslēgtā traukā. 

Savukārt, lai pagatavotu sīrupu, atliek tikai mandarīnu cukuru savārīt ar ūdeni un pievienot mīļākās Ziemassvētku garšvielas – krustnagliņas, smaržīgos piparus, kardamonu, ingveru. Mandarīnu sīrupu var izmantot kokteiļos, desertos un ar to pārlejot plātsmaizes, tā piešķirot tām Ziemassvētku aromātu un garšu. 

Restorānos bieži izmanto un gatavo mandarīnu miziņu eļļu. Mandarīnu mizas ieliek katlā ar neitrālas garšas eļļu, kurai garša nav spēcīga, piemēram, rapšu vai vīnogu kauliņu eļļu. Visam ļauj viegli burbuļot nelielā karstumā, bet neļauj pilnībā uzvārīties. Šo procesu veic pusstundu. Atdzesētā mandarīnu eļļā var iemērkt svaigi ceptu maizi, ar to var gatavot salātu mērces. 

No mandarīnu mizām iespējams pagatavot arī garšvielas. Rozmarīna zariņus kopā ar mandarīnu mizām liek cepeškrāsnī 50 grādos un izkaltē. Tad izkaltušās sastāvdaļas atliek tikai saberzt pulverī, izmantojot blenderi vai piestu. Garšvielas var uzbērt pagatavotam cepetim vai steikam, dāvināt Ziemassvētkos.

Piecas garšas

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt