Vineta Cipe apsaimnieko Āraišu vējdzirnavas, rūpējoties par apmeklētājiem un nodrošinot iespēju izzināt dzirnavu vēsturi. Saimniecībā gada lielākais notikums ir Maizes diena, kurā pulcējas maizes cepēji no visas Latvijas. Dzirnavās iespējams nobaudīt sātīgus meldera ēdienus, piemēram, miežu biezputru ar cūkas kraukšķiem vai saldo maizes zupu ar putukrējumu.
Nepieciešams:
Recepte 15 porcijām
- 3–4 litri ūdens;
- 1 vista;
- 2 burkāni;
- 1 sīpols;
- 1 šķēle selerijas saknes;
- diļļu kāti;
- pētersīļu kāti;
- 15 melnie pipargraudi;
- 8 smaržīgie pipari;
- 2 ēdamkarotes sāls;
- 3 krustnagliņas;
- čili pipari;
- 2 lauru lapas;
- 6–8 daiviņas ķiploka;
- muskatrieksts.
Pagatavošana:
Katlā uzvāra ūdeni un ieliek vistu, dārzeņus, zaļumus, piparus, sāli, krustnagliņas un lauru lapas. Liesmu noregulē tā, lai buljons nedaudz burbuļo, un vāra uz lēnas uguns trīs stundas. Pēc tam izņem vistu un dārzeņus. Katlā caur ķiplokspiedi iespiež ķiploka daiviņas un pierīvē nedaudz muskatrieksta. Vāra vēl pāris minūtes, noceļ no uguns un, nenoņemot katlam vāku, 15 minūtes ļauj ievilkties. Tad nokāš, izgaršo sāli un pēc vajadzības pieber. Buljona krāsai jābūt piesātināti dzeltenai.
Visas saimnieču receptes no šīs un iepriekšējām sezonām meklē šeit.
Profitroļi jeb knēdeļi
Nepieciešams:
(sanāks pilns zupas šķīvis ar kaudzīti)
- šķipsna sāls;
- šķipsna cukura;
- 3–4 ēdamkarotes ūdens;
- 1 ēdamkarote saldā krējuma;
- 2 olas;
- 3 ēdamkarotes miltu.
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas liek bļodā un sakuļ. Mīklai jābūt tik šķidrai, lai tā brīvi tecētu cauri caurdurim. Sakarsētā pannā lej eļļu un uzkarsē. Turot caurduri virs pannas, pa nelielai devai lej mīklu un kustina caurduri pa labi, pa kreisi, lai, cauri līstot, veidojas pilītes. Kad tās eļļā kļuvušas smuki brūnas, liek uz virtuves salvetes, lai tā uzsūc lieko eļļu. Pie buljona pievieno pasniegšanas brīdī.