Lībiešu zivju zupa - «Īstās Latvijas saimnieces» recepte

LTV raidījuma “Īstās Latvijas saimnieces” pirmā viesošanās ir Kolkā, kur lībiešu saimniece Dženeta Marinska cienā ar zivju zupu, plaucētu buti ar kartupeļiem un sklandraušiem.

Dženeta Marinska – lībiete

Dženeta dzīvo Kolkā, netālu no Kolkas raga.

Rosīgākais laiks viņas dzīvē ir vasara, kad dienas cita pēc citas ir pilnībā pakārtotas viesu vajadzību apmierināšanai. Viņai pieder neliels viesu nams. Nākas rūpēties arī par viesu vēderiem. Maltītes gatavošana ir ikdiena. Kā pati saka, vasarā savas dzīves nav!

Citādāk ir ziemā, kad atliek laiks arī sabiedriskām un kultūras aktivitātēm. Dženeta darbojas Līvu savienības Kolkas grupā, brauc uz Rīgu uz teātri, kino un muzejiem. Nodarbojas arī ar rokdarbiem un pēta dzimtas vēsturi. Veido dzimtas koku un cenšas izzināt senču likteņus.

Zīv zup / Kalād rok

Sastāvdaļas:

  • Sīpoli
  • Lauru lapas
  • Sāls
  • Smaržīgie pipari
  • Kartupeļi
  • Miežu putraimi
  • Burkāni
  • Olīveļļa vai sviests
  • Piens
  • Kūpinātas butes

Pagatavošana:

Katlā uzvāra ūdeni, kuram pievienots četrās daļās sagriezts sīpols, lauru lapa, sāls un daži smaržīgie pipari. Ieber gabaliņos sagrieztus kartupeļus un sauju miežu putraimu. Kad kartupeļi kļūst mīksti, pievieno uz rupjās rīves sarīvētus un sviestā vai eļļā līdz zeltainam brūnumam apceptus burkānus un pielej pienu. Kad zupa uzmet burbuli, katlā ber arī iepriekš izķidātas jeb izlupinātas kūpinātas butes.

Pirms pasniegšanas ļauj zupai ievilkties.

Skatītāju iemīļotais LTV raidījums “Īstās latvju saimnieces”, sākot jauno sezonu, piedzīvo pārmaiņas. Šoreiz visas dalībnieces ir cittautietes un viesošanās notiek lībiešu, baltkrievu, poļu, tatāru, lietuviešu un krievu stilā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti