Sadaļas Sadaļas

4. studija

4. studija

4. studija

Pusdienas skolā - burkāni

Kā izmainījušās latvieša garšas kārpiņas!!!

Latvieša pusdienu šķīvī aizvien biežāk parādās eksotiskie ēdieni un jaunas garšas

Jaunas garšas mūsu dzīvē ienāk nemanot, tādēļ ir vērts paskatīties, kas jauns parādījies latvieša pusdienu šķīvī. Izrādās, lai gan cilvēks ir būtne, kurai pārmaiņas nepatīk, jaunas garšas latvieša ēdienkartē tiek iekļautas diezgan labprāt. Latvijas Televīzijas raidījums "4.studija" pieļauj, ka drīzumā Latvijā varētu iegādāties arī gaļu kebabiem, lai šo iecienīto ēdienu varētu pagatavot mājas apstākļos.

Renārs pusdienās izvēlas pirkt nelatvisko kebabu un Latvijas Televīzijai pastāsta, ka bieži nepērk. Savukārt Kristiānai patīk itāļu virtuve: "Man patīk, kādus dārzeņus viņi lieto, garšvielas un tas man liekas tā izsmalcināti. Gāju garām un gribējās ēst - pa retam gribas arī kaut ko savādāku." 

Ja pirms pāris gadiem uz eksotiskām garšvielām daudzi vēl skatījās šķībi, tad šobrīd starp makaroniem ar malto gaļu un pelēkajiem zirņiem ieraudzīt vistu čili mērcē vairs nav nekas neparasts. "Latvijas iedzīvotāji mīl eksperimentēt, viņiem patīk jaunas garšas un var teikt, ka tādi ēdieni, kas mūsu mammām, tētiem, vecmammām nemaz nebija zināmi, tagad ir ļoti iecienīti, piemēram, tas pats suši. Mēs redzam, ka cilvēki tiešām arvien biežāk pērk eksotiskos augļus. Cilvēki tiešām meklē, piemēram, tās pašas Āzijas vai Indijas garšvielas; vai arī Āzijai raksturīgākie produkti – nūdeles, īpaši pagatavotas, vai arī kādas citas sastāvdaļas, piemēram, bambusa dzinumi, norāda ''Rimi'' pārstāve  Inga Bite.

Ja pirms gadiem 15-20 pagatavot ēdienu pēc labākajām ķīniešu tradīcijām bija salīdzinoši sarežģīti un lielu daļu produktu nācās pasūtīt no ārzemēm, tad mūsdienās visas galvenās sastāvdaļas ir nopērkamas tepat Latvijā. "Paprika, brokoļi, sēnes, gurķi, ķiploks, mērces: tomātu mērce, sojas mērce, īpašas garšvielas, dažādas nūdeles - to visu mūsdienās ir iespējams nopirkt arī tepat Latvijā, tādēļ vairs nav nepieciešamības to pasūtīt no Ķīnas," stāsta pavārs  Jilins no Ķīnas.

Būtiski ir arī tas, ka šobrīd veikalos ir iespējams nopirkt nevis attālus radiniekus oriģināliem, bet tiešām īstus produktus no tālām un reizēm tuvākām zemēm. "Cilvēki meklē arvien biežāk šīs pārtikas lietas ar jaunām garšām, ko viņi grib atklāt. Jābūt autentiskai izcelsmei - ja viņi grib vītināto gaļu, tad viņi skatās, lai šī vītinātā gaļa tiešām būtu no Spānijas," stāsta Inga Bite.

Pieprasījums pēc dažādām eksotiskām sastāvdaļām un ēdieniem veikalos tiešām esot novērojams, taču atsevišķi ēdieni ir īpaši iecienīti. "Populārākās ārvalstu virtuves ir meksikāņu ēdieni, austrumu nūdeles, olu nūdeles un "wok" ēdieni, un suši," piebilst "Maxima" pārstāvis Jānis Beseris. 

Novērojumi liecina, ka arvien vairāk cilvēku iecienījuši arī kebabus, kurus mājās gan pagatavot ir visai sarežģīti, īpaši tādēļ, ka kebabiem paredzēto gaļu Latvijā nopirkt nemaz neesot iespējams un tā ir jāpasūta no ārzemēm. "Vairāki cilvēki no Polijas un Vācijas ved uz Latviju gan gaļu, gan arī tortiljas," stāsta pavārs Rašīds no Marokas, kurš Rīgā gatavo kebabus.

Tātad ir lietas, kuras lielveikalā pagaidām vēl nopirkt nevar, taču varbūt tuvā nākotnē veikalos varēs iegādāties ne vien gaļu kebabiem, bet arī kādu interesantu sīriešu virtuves gardumu, turklāt augļi no visdažādākajām Āfrikas valstīm plauktos ir atrodami jau tagad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROMO

[2040] (1:01:03) Dažādām tautām ir atšķirīgi ēšanas paradumi, taču vai latviešiem gadu gaitā tie nav pamatīgi mainījušies?

[2176] (1:34:29) Gāju garām un gribējās ēst. –Bet ir kaut kas specifiskis, piemēram Āzijas garša, kura pietrūkst Latvijā? –Nu, pa retam gribās arī kaut ko varbūt savādāku

 

 

 

 

 

Pāri

 

[1952 (0:09:58) Salīdzinot ar 10. Gadu, mēs redzam, ka gan pagājušajā gadā, gan šī gada pirmajā pusē tā tendence liecina, ka cilvēki apzinātāk un arvien vairāk izvēlas svaigos pārtikas produktus, respektīvi viņi atskās, mazāk lieto uzturā dažādus pusfabrikātus, sausās zupas, varbūt saldētus augļus dārzeņus, arī daudz mazāk pērk maizi.

 

 

Bite par suši

[2010] (0:56:12) Piemēram, tas pats suši, ja viņš ir suši, tad ar lasi, kas ir latvietim diezgan pazīstama zivs un bieži iecienīta, tas pats lavašs, ko mūsu vecāki, iespējams, nemaz nezināja un nelika ne savu uzkodu galdā, ne pusdienu galdā, un tad tas arī ir parasti iecienīts ar to pašu lasi.

 

(0:50:11) Visticamāk to varētu skaidrot ar to, ka mēs arvien biežāk dodamies uz kādām tālām zemēm, ceļojam.

 

Beseris par suši

[1952] (0:14:32) Tas ir salīdzinoši jauns ēdiens, kādreiz nebija tik populārs Latvijas iedzīvotājiem, tagad arvien vairāk, arī restorānos parādās. (0:14:06) Mums ir gandrīz atsevišķs plaukts, kur ir pieejams sākot no pašiem gatavošanas instrumentiem, beidzot ar visām piedevām, visu pārējo.

 

Kebabs par mērcēm

[2181] (1:37:06) Mērces, dažādas mērces, kā jūs varat tur, pie sienas, viņas nevar atrast citur. (1:37:48) Mēs paši taisām, mēs tos ingridients, mēs nopērkam un paši taisām.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt