Latgales augļu dārzos novāc ražu - top vīni un sulas

Augļu dārzu saimnieki vāc ražu - šogad tā agrāka kā citus gadus, atzīst Latgalē vienā no lielākajām augļu dārzu saimniecībām „Selijas” saimnieki. Zemnieki šobrīd gatavo sulu koncentrātus savām vajadzībām un jau ielikuši pirmo – ķiršu vīnu, bet priekš lielākas ražotnes-  pāri par 10 vīna šķirnēm, kuru vidū būs arī irbenāju, cidoniju, rabarberu vai ķirbju vīni. Te top  īpašs pagrabs, kur vīns glabāsies un nogatavināsies divos stāvos. Nākamnedēļ šī zemnieku saimniecība sāks bumbieru tirdzniecību vietējā tirgū un pieteiksies jau tradicionālajam pasākumam - Skolas auglis.

Augļu dārza „Selijas” saimnieku Albertu Mendriķi jau no agra rīta var sastapt rosāmies pa dārzu. Šobrīd tiek vākti bumbieri, ar kuriem laipnais saimnieks arī labprāt cienā viesus. Kaut kas no šiem bumbieriem jau nākamnedēļ nonāks vietējā Daugavpils tirgū un saspiedīsies sulās, tostarp arī priekš vīna maisījuma. Bumbieri atsevišķi tikai vīnam un sulām nederot.

Zemnieku mājās pudelēs jau rūgst pirmais šī gada vīns ķiršu un pašu vajadzībām, stāsta tēva pēdās gājušais Andrejs. Tieši viņš no tēva iekoptā dārza veltēm sācis vīna ražotni un plāno to attīstīt: "Sākumā mūsu saimniecība nodarbojās ar augļu koku stādu audzēšanu, bet, kad tas viss izauga un sāka ražot un lielos apjomos, jau nezinājām, kur to visu likt, nemetīsi taču ārā.

Cik varējām, vārījām ievārījumos, bet cik apēdīsi, tad arī pirms vairāk nekā 10 gadiem nolēmām sākt gatavot vīnus. Lūk vēl saglabājušās dažas vīna pudeles astoņus un pat 10 gadus vecas.

Jau trešo gadu saimniecība mājas vīna gatavošanai pievērsusies nopietni , šogad top vīna ražotnei jauns pagrabs, rāda Alberts Mendriķis

Saimniecība šogad plāno saražot vīnu tajās „kvotās”, kurās, kā smejas saimnieki, atbilstu mājražotājiem  noteiktajiem kritērijiem, turklāt dažādu vīnu.

Pārējā ābolu raža, kas izaug Daugavpils novada Laucesē, mērāma tonnās,  un, kur  āboli netiek apstrādāti ķimikāli, jau tradicionāli nonāk arī apkaimes lauku skolās, programmā Skolas auglis, stāsta Alberts Mendriķis.

Bet saimniecības vīns nonāk tirgos, kā, piemēram, šajās dienās Rīgas svētkos, vai kādas pilsētas veikalos un pašu saimniecībā rīkotajās degustācijās tūristiem, stāsta vīndaris Andrejs Mendriķis, kurš nebaidās eksperimentēt un jau novērojis, ka arī gaume pircējiem ir dažāda, ja, piemēram,  Daugavpilī vairāk iecienījuši saldos mājas vīnus, tad Rīgā - sausos, un vēl ir tie, kam garšo specifiskie - tādi kā ķirbju vīni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt