Augļu dārza „Selijas” saimnieku Albertu Mendriķi jau no agra rīta var sastapt rosāmies pa dārzu. Šobrīd tiek vākti bumbieri, ar kuriem laipnais saimnieks arī labprāt cienā viesus. Kaut kas no šiem bumbieriem jau nākamnedēļ nonāks vietējā Daugavpils tirgū un saspiedīsies sulās, tostarp arī priekš vīna maisījuma. Bumbieri atsevišķi tikai vīnam un sulām nederot.
Zemnieku mājās pudelēs jau rūgst pirmais šī gada vīns ķiršu un pašu vajadzībām, stāsta tēva pēdās gājušais Andrejs. Tieši viņš no tēva iekoptā dārza veltēm sācis vīna ražotni un plāno to attīstīt: "Sākumā mūsu saimniecība nodarbojās ar augļu koku stādu audzēšanu, bet, kad tas viss izauga un sāka ražot un lielos apjomos, jau nezinājām, kur to visu likt, nemetīsi taču ārā.
Cik varējām, vārījām ievārījumos, bet cik apēdīsi, tad arī pirms vairāk nekā 10 gadiem nolēmām sākt gatavot vīnus. Lūk vēl saglabājušās dažas vīna pudeles astoņus un pat 10 gadus vecas.
Jau trešo gadu saimniecība mājas vīna gatavošanai pievērsusies nopietni , šogad top vīna ražotnei jauns pagrabs, rāda Alberts Mendriķis
Saimniecība šogad plāno saražot vīnu tajās „kvotās”, kurās, kā smejas saimnieki, atbilstu mājražotājiem noteiktajiem kritērijiem, turklāt dažādu vīnu.
Pārējā ābolu raža, kas izaug Daugavpils novada Laucesē, mērāma tonnās, un, kur āboli netiek apstrādāti ķimikāli, jau tradicionāli nonāk arī apkaimes lauku skolās, programmā Skolas auglis, stāsta Alberts Mendriķis.
Bet saimniecības vīns nonāk tirgos, kā, piemēram, šajās dienās Rīgas svētkos, vai kādas pilsētas veikalos un pašu saimniecībā rīkotajās degustācijās tūristiem, stāsta vīndaris Andrejs Mendriķis, kurš nebaidās eksperimentēt un jau novērojis, ka arī gaume pircējiem ir dažāda, ja, piemēram, Daugavpilī vairāk iecienījuši saldos mājas vīnus, tad Rīgā - sausos, un vēl ir tie, kam garšo specifiskie - tādi kā ķirbju vīni.