Laša zupa ar mīdijām, trusis un fondants ar mājas saldējumu – kārsavietes Ainas Barsukovas receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijas kulinārijas šova "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Aina Barsukova saimnieko Kārsavas novada Malnavas pagasta “Dzīlēs”. Viņa savā pagalmā, kas ieguvis arī sakoptākās sētas titulu, rīko amatnieku tirdziņus, cep maizi un kūkas, kā arī sestdienās sākusi rīkot brančus, kas tūristiem ļoti patīkot, bet vietējie gan skatoties ar aizdomām.

Raidījumā "Īstās latvju saimnieces" namamāte lika galdā maizītes ar ķilavām, speķi, liellopa gaļas tartaru, bietēs marinētu lasi, kā arī laša zupu ar mīdijām, Malnavas muižas trusi un šokolādes fondantu ar mājas saldējumu.

Maizītes ar ķilavām, speķi, liellopa gaļas tartaru, bietēs marinētu lasi

Uz rudzu maizes uzziež sviestu un liek ķilaviņu un pusīti vārītas paipalu olas, kam uzkaisīti pipari.

Uz rudzu maizes liek šķēlīti speķa, dažus sīpola gredzenus un marinēta gurķīša ripiņu.

Uz baltmaizes ziež sviestu un liek liellopas gaļas tartaru, kura pamatā ir malta vai kapāta jēla liellopa gaļa, kapāts šalotes sīpols, svaigi zaļumi, marinēti kaperi, olas dzeltenums, Dižonas sinepes, Vorčesteras mērce, svaigi malti pipari un sāls.

Uz baltmaizes ziež mārrutku krēmu, uzliek šķēlīti bietēs marinēta laša un dekorē ar marinētiem kaperiem.

Laša zupa ar mīdijām

Buljonam:

  • Viena laša kauli ar galvu bez žaunām;
  • 0,5 kg tomātu;
  • 0,2 kg sīpolu;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • 0,2 kg selerijas kātu;
  • 1 fenhelis;
  • 5 g timiāns;
  • 2 lauru lapas;
  • 0,250 kg burkānu;
  • 0,5 l baltvīna;
  • Sāls pēc garšas.

Visu liek katlā, aplej ar četriem litriem auksta ūdens, vāra divarpus stundas, nokāš.

  • 1 kg kartupeļu;
  • 0,3 kg burkānu;
  • 0,150 kg šalotes sīpolu;
  • 1 fenhelis;
  • 0,150 kg selerijas kātu;
  • 0,2 kg ķiršu tomātiņu.

Buljonam pievieno smalki sagrieztus kartupeļus, burkānus, šalotes sīpolus, fenheli, selerijas kātu un ķiršu tomātiņus. Vāra, kamēr dārzeņi kļūst mīksti.

Mīdijas:

  • 0,2 kg pētersīļu;
  • 0,1 kg sviesta;
  • 0,2 l baltvīna;
  • šalotes sīpols;
  • ķiploka daiviņa;
  • 0,2 kg ķiršu tomātiņi;
  • 100 ml citrona sulas.

Sviestā apcep sasmalcinātu sīpolu un ķiploka daiviņu, pielej baltvīnu, pievieno tomātus, mīdijas un pētersīļus. Sautē, kamēr mīdijas atveras, un pielej citrona sulu.

Laša fileju apsāla, pārkaisa piparus un liek cepeškrāsnī. Cep 3-5 minūtes.

Lej šķīvī zupu, pa virsu liek laša filejas gabaliņu un dažas mīdijas.

Malnavas muižas trusis

  • 6 truša kājas;
  • 1 sīpols;
  • 1 burkāns;
  • 1 timiāna zariņš;
  • 1 rozmarīna zariņš;
  • 2 lauru lapas;
  • 7 smaržīgie pipari;
  • 2 l olīveļļas.

Truša kājas liek cepampannā, pievieno sīpolu, burkānu, timiāna un rozmarīna zariņu, lauru lapas un smaržīgos piparus. Pārlej ar diviem litriem olīveļļas. Trīs stundas sautē cepeškrāsnī +130 grādos. Pasniedz ar burkānu un sēņu biezeni, kā arī ar 30 sekundes vārītiem sparģeļiem un sarkanvīna mērci. To gatavo, sviestā apcepot šalotes sīpolu, ķiploku, timiānu, pieberot 50 g cukura, karamelizējot, pielejot puslitru sarkanvīna un noreducējot.

Burkānu biezenis:

  • 1 kg burkānu;
  • 150 g sviesta;
  • Sāls pēc garšas;

    Burkānus notīra, izvāra, sablendē, pievienojot sviestu un sāli.

Sēņu biezenis:

  • 0,7 kg šampinjonu;
  • 0,150 kg šalotes sīpolu;
  • 4 ķiploka daiviņas;
  • 1 g timiāna;
  • 150 ml baltvīna;
  • 0,150 kg sviesta.

Šampinjonus, sīpolus un ķiplokus smalki sagriež, apcep, pievieno timiānu un pielej baltvīnu, uz lēnas uguns vāra 20 minūtes, sablendē, pievienojot sviestu.

Šokolādes fondants ar mājas saldējumu

Fondantam:

  • 6 olas;
  • 300 g cukura;
  • 70 g miltu;
  • 250 g sviesta;
  • 250 g rūgtās šokolādes (ar ne mazāk kā 70% kakao).

Olas saputo ar cukuru, piesijā miltus un pievieno izkausētu sviestu un šokolādi. Visu saputo. Lej formiņās un cep cepeškrāsnī 180 grādos 8-10 minūtes.

Vaniļas saldējumam:

  • 0,7 l piena;
  • 0,3 l saldā krējuma;
  • 2 vaniļas pākstis;
  • 14 olu dzeltenumi;
  • 300 g cukura.

Katlā lej pienu un saldo krējumu un karsē. Vaniļas pākstis pārgriež uz pusēm un izkasa sēkliņas. Gan sēkliņas, gan pašas pākstis liek katlā. Turpina karsēt, bet nevāra. Izņem vaniļas pākstis un ar koka karoti lēni maisot, pieliek olas, kas iepriekš saputotas ar cukuru. Lēni maisa un karsē, līdz masa sāk sabiezēt. Atdzesē, lej saldējuma mašīnā.

Jau vēstīts, ka LTV pirmā kanāla ēterā no trešdienas, 3. februāra, atgriezies kulinārijas šovs "Īstās latvju saimnieces". Otrajā sezonā par "Īstās saimnieces godu" cīnās septiņas čaklas un uzņēmīgas namamātes no Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes.

Šovs "Īstās latvju saimnieces" LTV1 ēterā un www.replay.lv no 3. februāra skatāms trešdienās plkst.19.30.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti